BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Патриарх Неофит благодари Игнат Канев за добротворството

Патриарх Неофит прие в патриаршеския дом на Софийската митрополия предприемача Игнат Канев, който на 14 години напуска България и живее в чужбина, съобщиха от Българската патриаршия.

Негово светейшество е поздравил Игнат Канев за високата награда за църковни заслуги – църковния орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, който му е връчен тази година на 44-ия Български епархийски събор в задграничната ни епархия в САЩ, Канада и Австралия.

Гостът е споделил изключително добрите взаимоотношение с българския митрополит в задграничната ни епархиямитрополит Йосиф, който се труди неуморно за духовното обгрижване на сънародниците ни в Америка.

Патриарх Неофит е благодарил на Игнат Канев за добротворството, проявено към Светата ни Църква, към българите в Америка, както и за помощта, която е оказвал на митрополит Йосиф. Срещата е завършила с благопожелания за здраве, радост и осъществяване на добрите начинания в полза на Църквата и страната ни.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в село Горно Абланово, Русенска област.

Той е четвъртото от седемте деца в своето семейство. Няма финансовата възможност да учи и е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След пет години чиракуване Канев вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци.

През 1951 г. оставя бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока сграда на три етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара

. В своята активна дейност като строителен предприемач, Канев издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф съоръжения. Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на „General Motors“ и продава хиляди коли и камиони. Игнат Канев е собственик е на шест голф игрища и на голяма строителна фирма в Канада. Управител е и на благотворителна фондация, носеща неговото име. Богатството му се оценява на над 1 млрд. долара. Въпреки че живее в Канада от много години, Канев поддържа силна връзка с България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!