BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Парализираната 32-годишна Ивелина от Русе е истински пример за сила на духа

„Благодаря на Господ, че съхрани и двете ми ръце, за да мога да си помагам. Те са моят двигател. Когато човек има две ръце и две очи, има всичко.“

Това сподели пред „България Днес“  32-годишната Ивелина Димитрова от Русе. Медията разказа за нейната съдба и битка през януари и с делата си тя се превърна в един от положителните примери през изминалата година.

Силно иска да е самостоятелна във всекидневието си

Димитрова е олицетворение на това, че можеш да си усмихнат напук на живота, който ти е отнел нещо ценно. Младата жена от 14 години е парализирана от гърдите надолу, но не се предава, не се оплаква и започва да твори. С ръцете си създава бижута и декорации, които продава, за да заплаща сама рехабилитацията си. Обича да казва, че не събира, а изработва пари за лечението си. В навечерието на празниците има много поръчки и работи, но намира време, за да разкаже за чувствата, които живеят в душата й. И ни показа, че героите съществуват и са на земята сред нас.

Рождество Христово е важен празник за нея

Празника го приемам като Рождество Христово, а не като Коледа. За мен това е най-светлият празник през годината, въпреки че по обясними причини не мога да отида на църква. Това ще е първото ми Рождество Христово без баба и дядо, които починаха. Баба ми Рисина имаше имен ден на празника и спазвахме всички традиции и обичаи. Ще бъда тъжна, но и ще се опитвам да съм изпълнена с позитивизъм. Години наред бяха негативна към всичко в живота, но след това станах положителна и така продължавам и до днес. Силата е във всеки един от нас. Важно е също да си споделяме с близките хора, ако нещо ни тежи, и така да ни олекне“, сподели емоциите си Ивелина, която е родом от Русе, но живее в близкото село Тръстеник.

Твори от рано сутрин до късно вечер

Младата жена е преживяла 11 операции и сега има хиляди мечти, като вярва, че много от тях ще се сбъднат. „Имам и много цели. Вече пет години създавам красота с ръцете си, но искам да стана още по-добра и да подобря нивото си. Всичко това води към голямата цел да съм добра в рехабилитацията и да съм самостоятелна във всекидневието си. Трябва да обичаме с целите си сърца нещата, които правим. Сили трябват, за да се случат хубавите неща. И да гледаме на живота с розови или поне шарени очила“, добави с усмивка борбеното момиче.

Ръчно изработва произведения на изкуството

Именно за да може да плаща на рехабилитатор, Ивелина продава бижута, коледни декорации, мартеници и други красоти във фейсбук страницата си – Handmade by IvA. Казва, че не търси безвъзмездни дарения, иска да си е заслужила с труд парите, които ще получи. Социалната пенсия, която получава, не ѝ достига да закупи дори половината от лекарствата, които са ѝ нужни.

„Напоследък се чувствам като Дядо Коледа, защото имам много поръчки за подаръци и творя от рано сутрин до късно през нощта. Може би е правилно да се каже, че съм Баба Коледа“, казва през смях Ивелина.

Бижутата ѝ са много красиви

Талантливата Ивелина разкрива своя светоглед и за пандемията. „В тези времена ще е егоистично да си пожелая нещо само за мен. Затова искам нещо за всички – да отмине пандемията. Отново да живеем без страх и да напуснем тези черупки, в които сме се скрили вече близо две години. Да можем отново да се прегръщаме и целуваме. Аз страх не усещам, защото съм по-силна от COVID-19. Два пъти имах сериозно здравословни проблеми тази година, но още не съм карала коронавируса. Вярвам, че с нагласата си човек може да се пребори с всяко изпитание. Но и усещам нотка на тъга, че дори пандемията да приключи, ще продължим да се пазим, да спазваме дистанция и да сме далеч един от друг“, разсъждава Димитрова.

Тежкото увреждане на гръбначния стълб Ивелина получава при катастрофа на пътя Бургас-Созопол. Шофьорът загива, а тя е в болница повече от месец. „Обвинявах се, че аз съм жива, а скъп приятел е починал. Близо 7 години бях в депресия и си задавах въпроса дали имам право да съм жива. Но сега съм категорична – трябва да живея и ще се радвам дори на малките неща“, сподели с позитивизъм в началото на годината Ивелина. И сега обобщава последните 12 месеца: „Беше тежка година, но не най-тежката в живота ми. Не беше щастлива година. Още чакам баба и дядо, седя и си мисля дали няма да се появят отнякъде. Но няма да спра да се боря, колкото и малки да са шансовете за възстановяването ми“.

Ивелина призовава хората да се пазят, защото някой някъде мисли за тях. „Пожелавам на читателите на „България Днес“ да бъдат здрави и безкрайно щастливи. Нека 2022-ра да бъде най-успешната и безгрижна година в живота им. Защото видяхме, че сме във времена, в които е важно да си безгрижен и да можеш да оцеляваш в различни ситуации“, завърши със задължителната си усмивка Ивелина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!