BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха три прасета в двора на стопанин в Бяла

Стопанин на животновъден обект тип „заден двор“ в град Бяла, Русенско, ще бъде глобен за нарушение на наредбите за борба с Африканската чума по свинете (АЧС). Макар че е получил обезщетение, той отново е заселил двора с три прасета.

Това стана ясно след провело се днес заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона, на което присъстваха заместник областният управител на област Русе Валентин Колев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

По време на заседанието беше посочено, че за поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Съобразно предварително утвърден график на територията на областта се извършват проверки на стопанствата, където са се отглеждали прасета за лични нужди. През изминалата седмица има констатирано едно нарушение в гр. Бяла, където в стопанство от тип „заден двор“ са намерени три прасета, въпреки че собственикът е получил еднократна помощ от 300 лв., след като е бил предприел мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. Припомняме, че при получаването на помощта всеки от стопаните е длъжен да декларира, че в период от една година няма да отгледа прасета в личното си стопанство.

Беше съобщено и, че три от седемте по-големи свинеферми на територията на областта са получили обезщетенията си във връзка с извършеното евтаназиране на животните.

Присъстващите бяха запознати и със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с установяването на зони около огнища на африканска чума. При установяване на такова огнище в радиус от 3 кв.км. за период от 1 месец ще бъде забранен лова на дива свиня, в радиус от 25 кв. км. ще може да се практикува само индивидуален лов през първия месец, а в зоната от 172 кв. км. няма да има ограничение пред ловците. В тази връзка беше посочено, че от началото на ловния сезон до сега са отстреляни около 40 диви прасета, като всички ловци са били детайлно запознати с необходимите мерки за биосигурност. Същевременно беше споменато, че мобилното приложение „Модул Лов“ работи и няма пречки пред ловците да проследят максимално бързо резултатите от изпратени от тях проби за африканска чума.

От страна на д-р Дяков беше посочена необходимостта от почистване на крайпътните отбивки по пътищата извън Русе.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!