BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха паметна плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич в Русе

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев присъства на военен ритуал по случай откриването на паметна плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич.

Той благодари на инициаторите в лицето на председателя на клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва капитан 1-ви ранг о.з. Георги Методиев за положените усилия за осъществяване на идеята.

Русенци трябва да бъдат горди, защото в следосвобожденските и предходните години от тук са започнали много първи неща! Едно от тях е именно създаването на Дунавската флотилия, която поставя началото на българските военноморски сили, а заслугата затова е на капитан-лейтенант Конкевич, чиято паметна плоча откриваме днес!“ добави още Колев.

Заместник областният управител се обърна и към представителите на ВМС с призив да пазят традициите на българския флот и да бъдат храбри, защитавайки родината. „Ние гражданите сме длъжни да пазим паметта на тези хора, които са живели преди нас и които са жертвали живота си, за да я има България такава каквато е сега! Нека пазим тяхната памет и да я предаваме на поколенията! На добър час на всички!“ допълни Колев.

Слова бяха произнесени още от заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, както и от капитан 1-ви ранг о.з. Георги Методиев.

Събитието беше уважено от множество представители на държавната и местна власт, като сред тях беше и директорът на дирекция „Управление при кризи“ в община Русе Спасимир Димитров.

В ритуала участваха и представители на Национално дружество „Традиция“ – клон Русе, както и представителен отряд на „Дунавска флотилия“ към Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Паметната плоча беше осветена от отец Стефан Стефанов от Русенската Света Митрополия.

Припомняме, че събитието се организира от Областна администрация Русе и Община Русе, като домакин е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, а инициатори са Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!