BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Опасните отпадъци: Братя Бобокови под прицела на прокуратурата

По информация на bTV бизнесмените са арестувани по подозрения за фиктивен износ на боклук в чужбина

Имената на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови днес бяха замесени в спецакцията на прокуратурата срещу вноса и износа на опасен отпадък.

По информация на bTV, те са арестувани по подозрения за фиктивен износ на боклук в чужбина, както и за укриване на данъци

Бяха обискирани техни имоти в Русе, Монтана и София.

Бизнесът на братя Бобокови е свързан с производство на автомобилни масла в „Приста ойл“ в Русе и рециклиране на акумулаторен и оловен скрап, за която имат рециклираща площадка на фирма „Монбат Рисайклинг“ в Монтана.

Държавното обвинение не спомена конкретно имената им, както и фирмите, но беше споменат завод в Монтана, който се занимава с акумулатори. Вместо боклукът от тях да се изнася в Германия, той бил разпределян на фиктивни фирми в България. Така, вместо да се плащат данъци за преработка на отпадъците, фирмите генерирали огромни печалби.

В късния следобед пиарът на двамата братя Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до bTV.

В нея се отбелязва, че Бобокови са изненадани от действията на прокуратурата, защото бизнесмените са „изрядни данъкоплатци и отговорни работодатели“.

Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи, и към настоящия момент, оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нямаме също така информация за повдигнати обвинения или арести“, се казва още в писмото.

Освен двамата братя, под прицела на прокуратурата попаднаха още зам.-екоминистърът Красимир Живков и бившият директор на РИОСВ – Плевен. Претърсени бяха над 40 адреса в страната, сред които дома и работното място на Живков.

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е задържан заедно с още 5 души. Според обвинението, той е оказвал натиск над чиновници за внос на отпадъци. У нас е действала организирана престъпна група не само за внос, а и за преработка на опасни отпадъци.

Екоминистърът Емил Димитров коментира, че скоро няма да има с кого да работи. „Не мога да искам оставка на никой, те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов“, каза още той.

Прокуратурата разследва мащабна схема за злоупотреба и преработка на отпадъци, а образуваното досъдебно производство е за организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Според събраните доказателства зам.-министърът е отказал издаването на нотификации за извеждане от България и така е принудил производителите да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които има разрешения за последваща преработка на територията на България“, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От държавното обвинение допълват, че производителите са били принуждавани да предават опасните отпадъци за преработка на избрани дружества. А от схемата се възползвали собствениците рециклиращата фабрика за преработка на акумулатори в Монтана.

Предстои прокуратурата да реши какви обвинения ще повдигне на задържаните.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!