BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ограничаване на корабоплаването по река Дунав

В целия участък на река Дунав се наблюдава ограничаване в газенето на съдовете.

Това каза инж. Павлин Цонев, изп. директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” – Русе, във връзка с ниското ниво на реката, цитиран от Радио „Фокус“ – Шумен.

„Особено след месец май, липсата на валежи оказва своето влияние и в момента наблюдаваме ограничаване на корабоплаването, както за нашия, така и за немския, австрийския и унгарския участък на Дунав, отбеляза инж. Цонев.

Той посочи, че на този етап затруднения в корабоплаването има в района на Белене, като там корабите „Вит“ и „Осъм“ работят денонощно по обозначаване на корабоплавателния път.

„В момента „Осъм“ работи в района на Белене, а „Вит“ – в района на Силистра. Извършваме проверка и актуализация на маркировката с шамандури“, каза инж. Цонев. Той обясни, че благодарение на извършената драгажна дейност в критичните участъци през 2018 и 2019 година, въпреки ниските водни стоежи, се наблюдават малко по-големи дълбочини на фарватера, което е в помощ на корабоплаването.

„При настоящите стойности на нивото, теоретично трябва да наблюдаваме дълбочини, по-малки от 2 метра, а в момента те са от опрядъка на 2.20 2.30 метра. Естествено, има ограничаване в газеното на корабите и натовареността на съдовете, но не е такова, каквото е било преди години“, заяви инж. Цонев. Той уточни, че дейностите по драгиране са съгласно договор между транспортното министерство и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”, като фирмата изпълнител е избрана след обществена поръчка.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!