BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма опасност от преливане на язовири и реки в Русенско заради дъждовете

Язовирите и реките в област Русе са под постоянно наблюдение заради продължаващите валежи и снеготопенето в планините, съобщават от областта

Всеки ден в Областната администрация се получава актуална информация за нивата на водоемите в региона. За последните 24 часа са регистрирани между 12 и 20 л/кв.м. валежи в областта, което е приблизително 40% от месечната норма за април. Прогнозата е до края на този месец валежите да са около или малко над нормата.

През март пък са отчетени най-високите стойности от 12 години насам за този период от годината. На някои места в областта валежите са стигнали 132 л./кв.м., което е 4 пъти повече от средното количество. Към момента няма повод за притеснение, тъй като повечето язовири имат свободен капацитет от около 40%.

Припомняме, че 12 са функциониращите язовири в региона. Други два „Образцов чифлик“ и „Каран Върбовка“ са с нулев обем. Областният управител Галин Григоров поддържа постоянен контакт с всички страни, имащи отношение към управлението на този тип водоеми и при необходимост и при повишаване риска от преливане на който и да е от тях е създадена организация за незабавно реагиране. Той е разпоредил и проверка на експлоатационно състояние на хидротехническите обекти в Русенско.

Резултатът от проверката се очаква да стане ясен в началото на месец май. Съгласно нормативните изисквания такива проверки се правят веднъж годишно, но по решение на областния управител за област Русе те се извършват два пъти в годината. Захранването с питейна и битова вода в региона става посредством кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не чрез язовири.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!