BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма нови огнища на африканска чума в област Русе

Не са констатирани нови огнища на заболяването африканска чума по свинете в област Русе.

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе. По време на заседанието беше посочено, че за поредна седмица към днешна дата в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Миналият понеделник е приключило евтаназирането на животните от свинекомплекса, намиращ се в Голямо Враново, а към днешната дата вече се извършва дезинфекция на обекта, която би трябвало да приключи до сряда. Следващият етап, отнасящ се до всички засегнати свинеферми е почистването, измиването и окончателната дезинфекция.

Съобщено беше и, че изплащането на обезщетенията за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди е приключило навсякъде безпроблемно.

През предходната седмица е била извършена и проверка на 89 от общо 788 стопанства, където са отглеждани прасета за лични нужди, като опасенията са били за укрити животни, но при проверката такива не са констатирани.

Към настоящия момент са подадени сигнали за налични прасета от тип „заден двор“ в две населени места от областта. Резултатите от проверката на място ще станат ясни по време на следващото заседание на епизоотичната комисия, което се очаква да бъде идния вторник.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!