BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Напрежение около новата транспортна схема в Русе

Напрежение около новата транспортна схема в Русе.

Тя трябва да замени старите разписания и линии, които не са променяни от 35 години. Според общинските съветници от БСП обаче схемата не дава отговор на много от проблемите на градския транспорт и по-скоро ще затрудни хората, отколкото да ги улесни. Затова на утрешното заседание на Общинския съвет те няма да я подкрепят и ще предложат да бъде оттеглена за доработване и по-детайлно обсъждане, информира Русе Медиа.

Промените в градския транспорт се очакват отдавна от жителите на Русе, които искат редовни линии и удобни маршрути. Според съветниците от БСП обаче предложението на администрацията има сериозни пропуски. Освен неяснотите около проведеното проучване, което, по думите му, не е публично оповестено, липсват конкретни разписания и обществено обсъждане по кварталите и малките населени места.

Неотменен елемент на всяка транспортна схема са разписанията на превозните средства. Тя се състои от три компонента – линии, маршрути и спирки и разписания. Тук разписание нямаме представено. Как да приемем транспортна схема без един от трите й компонента. За по-ранните часове на започване и по-късните часове на приключване на разписанията, което е било цел, както пише в обосновката на материала, не е представена сравнителна информация по отделните линии къде това е направено. По кои линии имаме по-ранни часове на тръгване и по кои имаме по-късно. Отделно кое налага тоталната преномерация на линиите. Какво допринася това, освен едно пълно объркване на гражданите, особено в първите седмици“, заяви съветникът от БСП Александър Неделчев.

За русенци най-важно е да има маршрути, които да свързват кварталите с работните им места, жп гарата и автогарата. Жители на жк „Дружба“ споделят, че за да стигнат до гарата, трябва да слязат на Кооперативния пазар и да вървят пеша 15-20 минути. А когато носят и багаж, е още по-трудно. За да хванат сутрешния влак за София, трябва да вземат такси, тъй като първият транспорт от квартала им е тръгва в 5.30 ч. Колкото до новите номера на линиите, хората смятат, че действително в началото ще им е трудно, но все пак ще свикнат и ще се справят. Искат обаче да имат добри транспортни връзки, за да се избегне прекачването, което сега често им се налага.

Въпросът за по-лесното ориентиране на русенци в новата транспортна схема и връзките между отделните линии също бе поставен от съветниците от БСП. Според тях би трябвало да се направи интерактивна карта на транспорта, каквато е практиката.

Ако влезете в интернет и пишете транспортна схема за който и да е град, веднага ще видите картата и като чукнете върху маршрута, излиза всичко – спирки, разписания, начални часове, крайни часове“, коментира проф.Николай Михайлов.

От общината обясниха, че новата схема ще осигури повече транспорт в пиковите часове, като разписанията ще бъдат съобразени с това. За първи път ще бъдат открити и обиколни линии, които ще осъществяват връзки между различни точки на града, както и обществен транспорт до Индустриалния парк и Логистичната зона към Мартен. Администрацията ще настоява схемата да бъде приета, тъй като тя е едно от условията по проекта за закупуване с европейски средства на електробуси за екологичен транспорт.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!