BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерство на земеделието: Чумата по свинете в Голямо Враново е открито в следствие на самоконтрол от страна на собствениците му

Министерство на земеделието, храните и горите ни информира във връзка публикация относно пробите за потвърждение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в свинекомплекса в Голямо Враново, че:

Заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в свинекомплекса в Голямо Враново е открито в следствие на извършен самоконтрол от страна на собствениците му.

Съгласно изискванията на БАБХ след навлязло заболяване на територията на страната, всички свинекомплекси трябва да изпращат проби в частна акредитирана лаборатория или в Националната референтна лаборатория”Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси” към НДНИВМИ.

В следствие на техен избор, собствениците на свинекомплекса са избрали да изпратят пробата в НДНИВМИ, като същата е дала положителен резултат. След което собствениците са уведомили БАБХ и от своя страна агенцията е взела незабавно мерки като е извършила отново пробовземане , което е изпратила в държавната лаборатория. Резултатите категорично потвърждават наличие на вируса в свинекомплекса в Голямо Враново. Съгласно резултатите на 26.07.2019 г. със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност нахраните (БАБХ) е обявено огнище на заболяването в свинекомплекса. Определени  са мерките за ограничаване и ликвидиране на констатираното огнище на АЧС, съгласно действащото национално и европейско законодателство.

В рамките на извършени европейски мисии в България във връзка с открити огнища на АЧС, европейски и световни специалисти по заболяването са посетили обекта,  за да запознаят с предприетите мерки от страна на БАБХ и собствениците след откритото огнище. 

Достоверността на положителни проби не е подлагана на съмнение от страна на собствениците на свинекомплекса. Проби от животните в свинекомплекса не са изпращани за изследване във френска лаборатория, както е посочено в публикацията Ви.

Припомняме, че на 10 септември 2019 г., по време на 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, която се проведе в София, пред медиите еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че решението на българските власти за евтанизирането на всички животни в свинекомплексите с установено огнище на заболяването, е правилно .

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!