BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Майка от Русе: Учителите имат различно отношение към децата, които учат онлайн

Родители твърдят, че има двоен стандарт към учениците, които са избрали онлайн обучение спрямо тези, които ходят присъствено.

По думите им учители дори заплашвали децата, че няма да завършат годината.

Сигналите са от родители, които са избрали децата им да учат в електронна среда през цялата учебна година – по здравословни причини или от притеснение заради пандемията. В момента така се обучават и всички деца, чиито родители не са съгласни с тестването веднъж в седмицата. Условието е да се извършва т.нар. хибридно обучение – едновременно да се преподава урокът в класната стая и онлайн.

Майка от Русе, избрала детето ѝ да се обучава онлайн още от старта на учебната година се обърна към Нова телевизия. Не иска да се разкрива коя е от страх да не се отрази на детето ѝ. Жената твърди, че учителите имат различно отношение към учениците, останали вкъщи.

Когато те искат да вземат участие, не им дават такова право. Те са пасивни слушатели по някои от предметите, по други – не ги включват. Според мен целта е да ги принудят да се върнат присъствено”, смята родителят.

Стигнало се е и до заплахи към децата, че няма да завършат годината и ще отучват през лятото. „Казват, че няма да им приключат първия срок, няма да им признаят контролни и класни. Следователно – през цялата лятна ваканция или някаква голяма част от нея, те ще бъдат присъствено на училище”, допълни майката, пожелала анонимност.

От гражданската организация „Родители за безопасно образование” казват, че ежедневно получават сигнали от родители, че децата им са дискриминирани заради избора да са в електронна среда.

В момента са привиквани за писмени, присъствени изпитвания в училище, което нарушава наредбата. Също така – абсолютно неправомерно се пишат отсъствия. Децата в момента са оставени изключително на самоподготовка”, коментира Цветелина Димитрова.

Според Цветелина дотук се е стигнало заради учениците, отказващи тестване, които автоматично също преминават в задължително онлайн обучение.

Ние предупредихме министър Денков, че това ще се случи. Това са деца, които са в обучение в електронна среда по избор, а не защото са отказали тестване. В момента всички са под общ знаменател, което не е редно”, добави Димитрова.

Не е редно едни ученици да бъдат изпитвани онлайн, а други присъствено, смята образователният министър акад. Николай Денков. Преценката обаче остава на учителите.

Когато наближи периодът на изпитите, а ние сме в него, според мен учителите имат право да поставят известни условия, защото трябва и децата да имат усещането, че всички са изпитвани по един и същи начин – справедливо”, уточни министърът.

Тепърва ще се решава ще има ли промени в лятната ваканция и ще започва ли годината преди 15-и септември, заяви Денков. Чака се решение и на предложението заплатите на учителите да се увеличат с 13,5%.

Поискали сме увеличение на учителските заплати, така че те да бъдат в рамките на това, което е записано в коалиционното споразумение – около 125% от средната работна заплата”, уточни акад. Денков.

Заделени са и допълни средства за транспорт, извънкласни дейности и квалификация на учителите, допълни министърът. Разговорът с финансовото министерство обаче предстои.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!