BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Липса на дебат и празни приказки

След като избягаха от телевизионния дебат в русенското студио на БНТ2 с представители на извънпарламентарната опозиция, кандидат-кметовете на ГЕРБ, БСП и ВМРО-НФСБ си дадоха среща само помежду си.

Диана Иванова, Пенчо Милков и Галин Григоров бяха включени по телефона в софийското студио на „BTV радио“ и „дебатираха“ в комфортна обстановка, без да се виждат един друг и без никой от избирателите да ги вижда, пише в своя коментар по темата Фронтално.

В 30-минутния формат, поради липса на време, Иванова, Милков и Григоров се задоволиха да издекламират заучените си предизборни послания и фактически дебат нямаше. Единствено кандидатът на БСП Пенчо Милков си позволи на няколко пъти да репликира по-остро опонентите си, но като цяло добрият тон се спазваше от всички.

Повече от половината време бе отделено на темата за чистотата на въздуха и екологичните проблеми. И в тази си част, отново кандидатите за кмет на Русе от ГЕРБ, БСП и ВМРО-НФСБ преповториха това, което са заложили в предизборните си платформи. Най-изчерпателни бяха Милков и Григоров, докато Диана Иванова каза съвсем общи неща без конкретика.

Галин Григоров и Пенчо Милков се надпреварваха помежду си да се самоизтъкват колко много неща са свършили в лично качество, съответно като областен управител и депутат, по решаването на проблема с чистия въздух и поспориха на тази тема. В един момент Григоров призна, че държавните институции не са предприели мерки за затваряне на производството на завода „Монтюпе“, защото са „проявили отговорност към запазването на около 1 000 работни места в предприятието“.

Другите две теми, засегнати по време на предаването, бяха свързани с инфраструктурните проекти и с обезлюдяването на Русе и политиката към младежта. И тук – отново скука. Дебат нямаше, а кандидат-кметовете на парламентарните сили просто си казаха „приказката“, повтаряйки написаното в програмите си.

Предвид солидния си политически опит и добра подготовка Пенчо Милков като цяло бе с класа над опонентите си. На Диана Иванова и Галин Григоров сериозно им личеше липсата опит в дебати, а на моменти и правилният български език им куцаше. Особено при Григоров говорът не беше на ниво, но той го компенсираше с бодряшки тон и оптимистично звучене.

Краткотраен „дебат“ по радиото едва ли е най-удачната форма за представяне пред избирателите. Кандидатите на ГЕРБ, БСП и ВМРО-НФСБ скриха от публиката езика на тялото си, който е важна и съществена част от представянето им. Да се надяваме, че до края на кампанията ще станем свидетели на истински дебат, като освен тримата „големи“, ще бъдат поканени и другите  кандидати.

От „BTV радио“ обясниха, че са включили в този „дебат“ само „водещите“ кандидати за кмет на Русе на база на неназовани от тях социологически проучвания. До момента единственото известно „проучване“ за местните избори в Русе е на близката до ВМРО агенция „Барометър България“, която се слави с едва 20% точност на предизборните си прогнози, а „данните“ им са винаги в услуга на „патриотите“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!