BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Културните дейци в Русе излизат на протест

Протестът под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще“ ще се проведе в цялата страна на 6 декември

На 06.12.2023 г. /сряда/, ще се проведат протестни действия, под наслов НАРОД БЕЗ КУЛТУРА Е НАРОД БЕЗ БЪДЕЩЕ, пред Министерство на културата, впоследствие пред Народното събрание! Протестни действия ще се проведат в цялата страна.

В гр. Русе в протестните действия ще се включат културни дейци от синдикални структури на КТ „Подкрепа“ в Държавна опера – гр. Русе, Държавен театър „Сава Огнянов“ – гр. Русе, Общинска Художествена галерия, Държавен архив – гр. Русе и други културни институции.

Протестните действия ще се проведат пред Държавна Опера – гр. Русе, от 12:00 ч. на 06.12.2023г.

След протестите на 1-и ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа. Този бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е на път да катастрофира.

„Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна. И тъй като политиците и финансистите вярват основно на цифри, ще говорим на техния език: заплати в сектора – много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната. Водени от убеждението, че правото на култура е основно човешко право, така както и правото на достойнство, ние заявяваме категорично, че порочният цикъл от неадекватни политики, свързани със системно недофинансиране на културата в България, трябва незабавно да бъде прекъснат. Защото народ без култура е народ без бъдеще!“, пишат от КТ „Подкреп Основни искания:

1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори Организатори: •Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) •Съюз на артистите в България (САБ) • Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ •Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!