BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Колата ми е от гурбет, синът ми продава парфюми в Румъния

Мащабна операция срещу телефонните измамници бе проведена тази сутрин във Ветово.

Задържани са общо 10 души на територията на цялата страна, като осем от тях са ветовчани, съобщиха на специален брифинг зам.главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Акцията е започнала рано сутринта около 6 часа, когато полиция е влязла в домовете на заподозрените. Входовете и изходите на града и по обед все още бяха блокирани от жандармерия. В домовете на задържаните са извършени претърсвания и изземвания, при които са конфискувани шест луксозни автомобили.

Един от потърпевшите е Николай Христов, който се е събудил от светлините и шума на полицейските автомобили. Органите на реда са иззели автомобила му „Ауди“, което предизвика възмущението му.

„Представяте ли си с какво се занимават в момента, харчат държавни пари за 7000 евро автомобил. Някои хора си позволяват да карат коли по 200 000 евро, но те са недосегаеми. А ние тук във Ветово, т.нар.кокошкари, ето с какво се занимават. Дойдоха да ми вземат колата. Нямам никакво обяснение, показаха ми заповед на Специализирания съд, това е. Парите съм ги спечелил, като 5 години работих в Гърция, 7 години имам в Германия, сега съм безработен, строител съм, занимавам се със строителство. Влязоха сутринта с взлом, вижте входната врата, потрошена, счупена. Разтършуваха цялата къща, всичко е наопаки и ми отнемат автомобила. Нали би трябвало да е обратното – нещо да имат срещу мен, тогава да ми отнемат колата“, разпалено обясни Николай, предаде Русе Медиа.

Ветовчанинът е баща на един от задържаните при акцията – Христо пожарникаря. Според бащата Христо се е занимавал с телефонни измами като непълнолетен, но не бил чувал да го е правил през последните години. Сега внасял от Гърция парфюми, които продава в Румъния. Днес също трябвало да пътува за Румъния, но когато се опитал да се свърже с него по телефона, той не отговарял – сигурно, защото вече е бил арестуван.

Най-вероятно именно Христо е човекът, за когото главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов съобщи, че има данни да е пътувал до Румъния заедно със задържаните за убийството в с.Негован.

Срещу групата има образувано досъдебно производство за извършени измами в периода от декември 2018 г. до август 2019 г. До момента са събрани доказателства за 6 случая, като тепърва ще се изяснява дали има и други. Общата сума на щетите е около 300 000 лв., съобщи зам.главният прокурор Иван Гешев.

„Сред шестте случая има два емблематични. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.“, обясни Гешев.

При направените обиски са открити множество сим карти, телефонни апарати, пари в размер на 30 000 лв., злато, както и оръжия, за които засега се смята, че са газови. Предстои да се направи експертиза дали са преправени. Изненадващо е открито и взривно вещество.

„Това е 400 грама тротилова пресовка с еквивалент, който може няколко къщи да събори, ако бъде използван. Това нещо знаете, че може да бъде използвано за и терористичен акт, и за убийство и т.н“, коментира гл. комисар Ивайло Иванов. Той съобщи, че при задържането никой от арестуваните не е оказал съпротива. Един от тях се е опитал да заобиколи блокадата на града, но не е успял да се измъкне.

Тепърва предстои да се установи на колко от задържаните ще бъдат повдигнат обвинения.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!