BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Русе и ромски барон в политико-криминален трилър

Пламен Стоилов и полицията разпъват чадър над ромски бос, затрупват го с обществени поръчки. Имената на Цветан Цветанов и кмета на Русе Пламен Стоилов изскачат от разследване на „Галерия“, публикувано в Блиц.

Историята е достойна за криминално-политически трилър, в който централната роля е отредена на един цигански барон.

Става дума за Кирил Ангелов, известен сред ромите в града като Кики Общинаря. Събитията следват едно след друго, а като тънка червена нишка през тях минава образът на бившия отговорник за ромската интеграция у нас Цветан Цветанов.

Днес г-н Цветанов вече е в ролята на генератор на идеи в сектора за сигурност сред родните евроатлантици и влезе през централния портал в райската градина на умните и красивите с проамериканското си НПО. Роля, която е много по-различна от тази да интегрира роми. Впрочем в нашата история Цветанов изскача само от една фотография, но тя е многозначителна.

Репортерите на „Галерия“ стигнаха до Кики Общинаря по два сигнала от Русе.

Според информаторите на „Галерия“ Кирил Ангелов и баща му Венци открай време са най-крупните доставчици на гласове за различни партии преди избори. През последните години правилно се ориентират към управляващите от ГЕРБ и стават видни фигури от бизнес елита на Русе. Сред ромската общност са безспорни тартори, всявайки страх сред бедстващите представители на малцинството. Бащата Венцеслав Ангелов Мишов е едноличен собственик на фирмата „ВЕГАК“ ЕООД, чийто предмет на дейност е повече от разнороден – от строителство и хотелиерство, през ресторантьорски и транспортни услуги, до обзавеждане на недвижими имоти. Сиреч, ромски бос с висок естетически вкус.

Синът Кирил основно движи делата на баща си. Фирмата получава достатъчно поръчки от местната власт, за да си осигури семейството добри доходи. Участва в строителство на детски и спортни площадки, в поръчки за разрушаване на опасни обществени сгради и незаконни строежи, извършва ремонтни дейности на подлези и кръгови движения, ремонтира и жилищата на по-важни особи в града, какъвто е случаят с апартамента на заместник-директора на ОДМВР – Русе Илиян Енчев.

„ВЕГАК“ ЕООД е навсякъде – от строителството, през мобилизирането на електората по време на избори, през полицията, та чак до високопоставените политици. Съвсем не е случайно, че Кики Общинаря обича на публични места да парадира с дебелите си връзки – и с Илиян Енчев и с кмета Пламен Стоилов. За това пред „Галерия“ свидетелстват местни роми, с които екипът ни се срещна. Усещането за страх обаче е голямо, защото над въпросната фамилия са само управляващите. Чадърът е разпънат широко.

Това усещане за безнаказаност и същевременно на икономически просперитет в Русе съвсем не кореспондира с изявите на ромската фамилия в чужбина. Втората съпруга на Венцеслав Ангелов Евтима и съпругата на Кики Общинаря Мариана в началото на септември бяха депортирани от Чехия заради джебчийство. Двете чевръсти циганки са увековечени във видеоклип в Ютюб как тарашат чанти в холандски магазин. Скандалното видео може да се види на адрес Harderwijk:Zakkenrolsters.actief.

Информацията за Евтима е шокираща, защото съпругата на мастития русенски бизнесмен и изпълнител на обществени поръчки е лежала многократно по арестите на Англия, Италия, Испания, Германия и Швейцария, а подвизите й са надхвърлили дори границите на Стария континент и са стигнали до далечна Япония.

Така фамилията на Кики Общинаря управлява и активно интегрира към европейските ценности ромската общност в Русе. Когато някой не слуша, Общинаря има лостове за действие. И най-важното – нищо не може да го спре, защото зад него е цялата управленска машина в града, включително и полицията. Заради непокорство Кики вече вгорчи живота на едно семейство и го преобърна на 180 градуса. Случилото се е потресаващо и показва как в България полицията и съдът са готови да застанат на страната на силния.

Преди да се ожени за джебчийката Марияна, Кики е женен за Ангелина. Семейството се разпада, а любовната драма прераства във вражда, последвана от жестоко отмъщение. Жертва на всичко става Юлиян Димитров – зет на Ангелина, предприемач с малък строителен бизнес. В нагона си да отмъсти на бившата си жена ромският барон спретва на Юлиян акция „наркотици“. На 2 февруари 2015 година нищо неподозиращият Юлиян става рано сутринта и се гласи да отпътува за делова среща в Шумен.

Преди да тръгне, се отбива в едно кафене за ободрителна напитка и след като си изпива кафето, се отправя към автомобила си. Пътя му препречват трима цивилни полицаи, които го питат носи ли нещо незаконно. След отговора на Юлиян, че подобно нещо няма, той ги поканил да проверят. Докато отваря багажника на едното ченге, другите двама измъкнали от купето на автомобила пакет с 200 грама марихуана. И до днес Димитров е категоричен, че пакетът му е подхвърлен, защото никога през живота си нито е търгувал с наркотици, нито е употребявал такива и това може да бъде доказано с най-елементарен тест.

При разследването на оперативните работници наблюдаваме пропуски, които при една нережисирана акция не би трябвало да се случат. Странно защо след „находката“ полицаите се задоволяват само с разпит на задържания, който е категоричен, че пакетът не е негов. Ченгетата не продължават и не тръгват да правят обиск в дома на Юлиян Димитров, който е готов и днес да мине през детектор на лъжата.

Тези 10-ина минута променят живота на един човек, който няма връзки, няма вуйчо владика, нито татко ромски барон, няма и политически протекции. Отговорът на въпросите откъде тръгва всичко, как и защо някой решава да направи от един невинен човек престъпник, дава свидетелят К.Д. Той пуска сигнал до специализираната прокуратура в Русе, в който подробно описва кой и защо подхвърля наркотиците в колата на Юлиян. Става ясно, че в дъното на всичко е бившият баджанак Кики Общинаря, а наркотиците са подхвърлени от Николай Димитров-Коко в съучастие с „ключаря“ Бисер. По-нататък са посочени сумите, които двамата са получили от поръчителя.

След време същият този поръчител успява с трикове да вкара за 25 дена в затвора Юлиян Димитров, който получава условна присъда за притежание на незаконни вещества от година и половина с 5-годишен изпитателен срок. Независимо от протестите. Драмата завършва по особено трагичен начин. От стреса Румен Димитров – баща на Юлиян, получава инфаркт и си отива от този свят на 53-годишна възраст, а съпругата му Парашкева получава тумор на мозъка и следва тежка черепно-мозъчна операция.

Сега Юлиян се грижи за всичко и за всички. Гледа трите си дечица, ходи на гроба на баща си и внимава на никого да не каже лоша дума, за да не го вкарат без вина виновен от нищо в затвора. Вече има горчивия опит как у нас могат да ти подхвърлят наркотици и да се окажеш престъпник.

В същото време Кики Общинаря, баща му и джебчийките живеят охолно като истински ромски аристократи. Единият от тримата полицаи в акцията, Даниел Тодоров, в момента е следствен за престъпление по служба и е напуснал службата. Специализираната прокуратура в Русе отказва да разпита К.Д. и да го направи защитен свидетел, независимо че той разказва прелюбопитни неща от житието на Кики Общинаря.

Всичко това се случва днес, в сърцето на Русе – българската Виена.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!