BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Искаме отговори и ги искаме незабавно!

Отворено писмо до Областния управител на Област Русе, г-н Галин Григоров .

Копие до Директора на РИОСВ – Русе, инж. Любомир Атанасов

Копие до Директора на РЗИ – Русе, д-р Маргарита Николова

Копие до Началника на РДНСК – Русе, инж. Кремена Попова 

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

След проведения протест на 14.09.2019 година депозирахме исканията си и към г-н Галин Григоров, Областен управител на Област Русе.

В тази връзка беше организирана среща, на която поехте ангажимент за  сформиране на междуведомствена работна група с участието на експерти и от Областната управа. Групата имаше за задача да провери и да излезе със становище по проблемите, поставени от нас, във връзка със замърсяване на въздуха, неприятни миризми, както и данни за завишаване нивата на фините прахови частици на територията на града. Очакваните резултатите от проверките трябваше да станат ясни до края на месец септември.

Днес, 1.10.2019 година, ние искаме да знаем Вашето заключение и до какви изводи стигнахте при направените проверки.

Отново настояваме да изискате ежеседмично измиване на улиците на града и междублоковите пространства, което може да се контролира и от гражданите, чрез предварително обявен график на достъпен сайт. 

Молим за Вашето бързо решение и действие за закупуване на измервателна техника за отчитане на химични замърсители, а не както до момента само на фини прахови частици. 

Искаме всички заводи и по-малки химически производители да бъдат отново ревизирани и да се проверят документите им по отношение разрешените мощности, капацитет на производство, разрешителни на площадки, наличие на акт. обр. 16, ревизия на самия акт обр. 16. В случаите, където вентилацията е на принцип проветрение, а производството отделя отровни вещества, се нарушават  законни норми. Това е недопустимо, както  за здравето на работниците, така и за здравето на жителите на града, които са принудени да дишат отрови !

Ние като граждани вярваме, че експертите от компетентните органи ще поемат отговорност за адекватно и бързо решаване на проблема, преди да е настъпил отоплителният сезон и да бъдат неоправдано обвинени само ползвателите на битово отопление за замърсяването на града ни.

Отново в града започнаха да летят сажди. Отново се задушаваме от дим и отровни миризми.

Искаме отговори и ги искаме незабавно. Искаме ги като цивилизовани граждани от европейски град. Искаме да знаем Вашето решение относно здравето ни и комфорта на живот, които сте длъжни да подсигурите, гарантирате и пазите.

Информираме Ви, че следващите ни действия ще бъдат да запознаем международната общественост и институции с бедственото положение на гражданите на Русе и бездействието на българските власти за решаването на проблема.

Дата: 3.10.2019 г.

Гражданите, участващи във ФБ група „За чисти въздух и вода“

Гражданите, участващи във ФБ група „Обществен съвет Русе

Гражданите, участващи във ФБ група „Русенци“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!