BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ИЗВЪНРЕДНО: Пожар в Дунарит

Военният заводДунарит“ гори, съобщиха очевидци.

По първоначална информация се е запалил цехът за тротил. Евакуират работниците, има няколко пожарни и линейка на мястото. 

Работници са тръгнали по пътя за Николово, за да избягат от завода. Всички пожарни на Русе са пред „Дунарит„.

Пожарът все още не е овладян. Към мястото пътуват пожарни и линейки, както и областният управител на Русе.

Няма данни за експлозия, съобщи за bTV директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“ комисар Николай Николов. Той потвърди за пожар в цех на предприятието.“Дунарит“ е най-старият военен завод в България, създаден е през 1903 г. След приватизацията му през 2005 г. от фирма от орбитата около КТБ, той се развива на фона на останалите държавни заводи. Когато банката фалира, заводът се оказа с дългове към нея в размер на близо 90 млн. лв.

След затварянето на КТБ започват схватки за контрола над прекия акционер на оръжейния завод – дружеството “Кемира”. За кратко то е овладяно от Бисер Лазов – някогашна дясна ръка на собственика на КТБ Цветан Василев, а след това основен свидетел на прокуратурата срещу него. Впоследствие банкерът си връща контрола и в началото на 2015 г. прави опит да прехвърли “Дунарит” в пакет с други активи на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, припомня БГНЕС.След като сделката не се осъществява, мениджмънтът на русенския завод се обръща към бизнесмена Емилиян Гебрев с молба за финансова подкрепа. Той решава да финансира увеличение на капитала на завода, като така да заобиколи наложените запори и да придобие акциите му.

През април 2015 г. бе направен опит Гебрев, неговият син и търговският директор в завода да бъдат отровени по примера на опита за убийство на руския двоен агент Сергей Скрипал.

В началото на 2016 г. собствеността на фирмата акционер в завода – “Кемира” се сменя въпреки няколкото запора, наложени от синдиците на КТБ и НАП. През февруари 2016 г. фирмата на Гебрев – “Емко”, заявява в КЗК искане за концентрация, чрез което да придобие контрол над “Дунарит”.Преди седмици в телевизионно интервю Гебрев съобщи, че оръжейният заводДунарит“ и към момента е собственост на „Емко“, но поради обжалвания собствеността все още е под въпрос.„Преди 20 дни съдът излезе с ясно и точно решение и указание към Търговския регистър да впише увеличението на капитала – колкото и да е странно, всички срокове регистърът да изпълни решението на съда, са изтекли, но и до днес увеличението на капитала не е вписано в регистъра – значи в случая Търговският регистър е над съда – как изобщо е възможно това?“, допълни собственикът на „Емко“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!