BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Игнат Канев е дарил 2 милиона лева за болницата в Русе

Дарените средства от Благотворителна фондация „Игнат Канев“ за Университетска болницаКанев“ в Русе възлизат на почти 2 милиона лева.

Това стана ясно от прессъобщение на Областната администрация в Русе по повод освещаването на новото отделение по хемодиализа в болницата.

На него е присъствал заместник – областният управител на област Русе Валентин  Колев, който е подарил на отделението икона на Исус Христо Вседържител (Пантократор) с пожелания тя да закриля всички и да ги дарява със здраве, направлявайки делата им в трудните моменти.

Припомняме, че разширението и ремонта бяха извършени изцяло със средства, дарени от Благотворителна фондация „Игнат Канев“, като стойността на проекта възлиза на 500,000,00 лева. Паралелно с това е извършено и цялостно подновяване на апаратурата и оборудването в отделението, за което е бил осигурен финансов ресурс в размер на 600,000,00 лева от Министерството на здравеопазването. Закупени са 22 броя апарати за хемодиализа, 1 водоочистваща система, 8 електрически хемодиализни стола и 16 електрически легла, а също и 2 хемодиализни апарата от дарители, представители на местния бизнес, а именно Валентин Новаков и Пламен Великов.

На практика днешното дарение е четвърто по ред от името на Благотворителна  фондация „Игнат Канев“ в полза на УМБАЛКанев“. През септември 2016-та беше изградена и открита детска площадка в двора на болницата, а една година по-късно беше открито и новото отделение по педиатрия, с два сектора – „Ана-Мария Канев“ и „Кристина Мария Канев“. През септември 2018 г. беше открито  и  новото отделение по трансфузионна хематология. Така дарените средства от Благотворителна фондация „Игнат Канев“ за Университетска болницаКанев“ възлизат на почти 2 милиона лева. Отделението по диализно лечение е от изключително значение не само за областта, но и за региона, тъй като в него се лекуват множество пациенти от съседни области. Към момента отделението обслужва 143 пациенти на 24 диализни поста.

Също така беше отбелязано, че в най-скоро време се очаква УМБАЛКанев“ да се сдобие с уникален по рода си реанимобил, отговарящ на най-високите световни стандарти.

В събота в родното място на големия български филантроп Игнат Канев село Горно Абланово ще бъде открита музейна експозиция.

На освещаването, извършено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия, присъстваха множество представители на държавната и местна власт – министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, неговият заместник Жени Начева,  председателят на Борда на директорите на УМБАЛКанев“ АД д-р Петър Петков, както и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Иван Григоров.

На събитието присъства лично Игнат Канев заедно със съпругата си Димитрина Канев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!