BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Игнат Канев бе награден с Кристален приз на Русенския университет

Днес г-н Игнат Канев, Доктор хонорис кауза на Русенския университет се срещна с академичната общност на русенската Алма Матер в Канев Център.

В началото на срещата проф. Пламен Кангалов, заместник ректор по учебната работа връчи на г-н Канев Кристален приз на Русенския университет от името на ректорското ръководство с благодарност за всичко, което е направил в името на младите хора в университета и града. Проф. Кангалов изрази надеждата, че това добро дело ще продължи и занапред и че предстоят още срещи, една от които ще бъде на 75-тата годишнина на Русенския университет (12 ноември 2020 година).

Проф. Пенчева подари на г-н Канев книга-албум, озаглавена „Хроника на родолюбието“ с посвещението: Този албум е скромен дар от академичната общност на Русенски университет „Ангел Кънчев“ за големия родолюбец и човека с голямо сърце ИГНАТ КАНЕВ  Доктор хонорис кауза на Русенския университет…..Благодарим ти, приятелю Иги! Бъди ни здрав и продължавай да бъдеш пример за младите хора с енергия, всеотдайност и истинско човешко присъствие!“

Албумът събира в снимки важните моменти в живота на Русенския университет и Канев център – от първата среща на г-н Канев с  ректора на Русенскния университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев през октомври 2012 година до днес.  

Срещата продължи с представяне на книгата-биография на Игнат Канев „Живот във възход“, с автори Стивън Нижич, Анна-Мария Канев, Кристина Мария Канев и Диди Канев и технически редактор чл.-кор. проф. дт.н. Христо Белоев. Милена Попова, преводач на книгата, обясни, че това е нейно второ издание. През октомври 2016 г., на тържествения прием по повод 90-годишнината на Игнат Канев, в Канев Център, гостите получават първото издание на „Живот във възход“. Новото издание е значително разширено (с над 100 страници) и обогатено с три нови глави, епилог и приложение със спомени на сподвижници на г-н Канев, представители на властта, приятели, служители. Книгата описва живота на г-н Канев, но в същото време е историческа картина на живота в Европа и в света. „Живот във възход“ или „Да станеш някой“ (Becoming a somebody – английското заглавие на книгата) разказва за изминатия път от г-н Канев – от построяването на първата едноетажна къща през 1952 година, до огромните небостъргачи, игрища за голф, сгради с обществено, социално и икономическо значение, както и до значителната благотворителна финансова подкрепа на множество благородни каузи от човека с голямо сърце Игнат Канев.

Г-н Канев благодари за уважението, което му беше оказано и с просълзени очи сподели: „Не мога да опиша чувствата си, но ако сега се разплача, ще плача цяла нощ. Това, което започна през 2012 година, няма да спре днес“ – завърши, той.  

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!