BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Засега няма африканска чума и птичи грип в Русенско

Няма случаи на африканска чума и птичи грип в област Русе

Това стана ясно от провелата се днес епизоотична комисия, която беше водена от заместник областния управител Свилен Иванов и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Въпреки това д-р Дяков коментира, че вирусите са налични в природата и трябва да се осъществява постоянна превенция. Макар и да няма огнища на споменатите болести в Русенско, то за Румъния последните данни сочат, че активните огнища на африканска чума по свинете са 368. Добрата новина е обаче, че в съседно Гюргево, намиращо се едва на няколко километра от Русе, няма огнища на заразата.

С цел намаляване риска от разпространението на заразни болести по птиците и свинете бяха гласувани някои допълнителни мерки. Сред тях са осъществяването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните и птицевъдните обекти, както и незабавно информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари за повишена смъртност при свинете и в стопанствата с домашни птици. Също така над транспортирането и придвижването на птиците и домашните свине ще се осигурява стриктен контрол от ОДБХ. Кметовете на населените места и експертите от Областната дирекция по безопасност на храните ще проследяват и процеса по населването със свине на личните стопанства. Колкото до инфлуенцата по птиците специално внимание ще бъде обърнато на недопускането на контакт между домашни и диви птици. Затова стопаните не трябва да позволяват излизането на птици извън дворовете, където ги отглеждат. Същевременно фуражът ще трябва да се съхранява в закрити помещения, а движението на птиците ще се следи перманентно отново от ОДБХ. В най-кратки срокове ще трябва да се проведат и заседания на общинските епизоотични комисии.

Присъстващите бяха подробно запознати и с специализиран план за контрол и предотвратяване на африканската чума в страната до 2023-а. Идеята е чрез него да се прилагат максимално ефективни и координирани повсевместни и системни действия от всички страни, имащи отношение по проблема. Акцент ще бъде поставен върху информираността, както и върху засилване контрола по граничните пунктове. Специално внимание ще бъде обърнато на ревизията и поддръжката на оградното съоръжение с Румъния от Силистра до Дуранкулак, което предпазва от преминаващи диви свине по сухопътната граница. Ще се извършва и редовна проверка на преминаващите през граничните пунктове и съответно конфискуване на нелегално пренасяни животни, храни и продукти от животински произход. Ще се прави още дезинфекция на превозните средства, кошчетата и контейнерите за отпадъци.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!