BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Закриват фестивала „Мартенски музикални дни“

С концерт на оперната прима Красимира Стоянова, на маестро Емил Табаков, на цигуларя Светлин Русев и с участието на 71 музиканти от Русенския фестивален оркестър утре вечер в Доходното здание в Русе ще бъде закрит международният фестивал „Мартенски музикални дни“.

„Очаква ни изключително специална програма от знаменит екип„, каза директорът на музикалния форум Ива Чавдарова.

След 16-годишно отсъствие от русенската фестивална сцена публиката ще види оперната прима Красимира Стоянова като солист на Русенския фестивален оркестър с прочутите „Четири последни песни“ на Рихард Щраус, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.

Русенският фестивален оркестър е проект, носещ в себе си дълбоките и трайни връзки между различни поколения музиканти, направили първите си професионални стъпки в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в крайдунавския град. Оркестърът е създаден през 2010 г. по повод на 50-годишнината на училището.

Директорът на НУИ Мария Дуканова обясни, че 71 музиканти от четири континента са пристигнали специално за събитието. От тях 52-ма са възпитаници на училището, а останалите 19 са приятели.

Да съберем на една сцена Емил Табаков, Светлин Русев и Красимира Стоянова е сбъдната мечта„, каза Дуканова, цитирана от БТА.

Красимира Стоянова заяви, че Русе е специално притегателно място. „За да разбере човек какво говоря, трябва да е бил тук поне три дни„, каза сопраното. Тя заяви, че е щастлива, че ще бъде с Емил Табаков и Светлин Русев на една сцена, като допълни, че тримата имат идея за бъдеща обща програма.

По думите ѝ „Четири последни песни“ е сериозно и специално произведение. Това е минаване през живота, а всяка песен е като малък разказ, който трябва да е много увлекателен, за да поведе публиката след музикантите.

В същата програма е и световната премиера на Концерта за цигулка, написан от Емил Табаков специално за Русенския фестивален оркестър и цигуларя Светлин Русев.

Написах Концерта за цигулка специално за Светлин Русев и за целия състав на Русенския фестивален оркестър. Очаквам го с нетърпение. За мен е изключително удоволствие, когато се събирам с музикантите от оркестъра„, обясни Табаков. Според него има особена атмосфера и енергия, която се акумулира в този състав.

Светлин Русев заяви, че концертът е много труден и изключително разнообразен.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!