BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Евакуирана от ЮАР русенка: Там няма паника, всичко е спокойно!

Бизнесдамата Миглена Христова е била на бизнес ангажимент в ЮАР със съпруга си

Българите, евакуирани от Южна Африка с румънски самолет, пристигнаха тази вечер в Русе. Те бяха ескортирани до граничния пункт Дунав мост от автомобил на посолството ни в Букурещ. 10-имата наши сънародници се чувстват добре.

Въпреки близо 13-часовия полет българите стъпиха на родна земя в добро настроение. Сред тях е семейството на бизнесдамата от Русе Миглена Христова, която е била на бизнес ангажимент в ЮАР със съпруга си. Тя разказа, че за полета са научили от медиите.

От новините разбрахме, че румънското посолство организира такъв полет за собствените си граждани. Всички бяха супер организирани, благодарим на румънците, предимно на румънското външно министерство, че ни приеха заедно с техните граждани и ни извозиха. В ЮАР обстановката е супер спокойна, няма такъв стрес, какъвто се говори в България“, каза Миглена Христова, предава Русе Медиа.

Всички българи, пристигнали от Африка, са ваксинирани и нямат притеснения за здравето си. Те са се качили на самолета с PCR тест, всички са без симптоми. На Дунав мост им бяха направени и бързи антигенни тестове.

Ако са отрицателни, ще бъдат поставени за 10 дни под карантина в дома си или място, което ще посочат, като задължително следва да изпратят от 10-ия до 12-ия ден от влизането си в страната резултат от PCR тест“, обясни старши специалистът в РЗИ-Русе Анелия Борисова.

Резултатите на всички бяха отрицателни, но се оказа, че няма яснота как българите, които трябва да са карантинирани, да се приберат по домовете си. „Ето този въпрос искам да задам – ние пристигаме, двете посолства в ЮАР и Румъния са си свършили прекрасно работа. Кой ни очаква? Вие ли ще ни придвижите до София? Всеки се спасява както може. Ние ще сме карантинирани, затова питам – каква е организацията оттук нататък. Всеки трябва съответно да извика личен транспорт или какво, какво трябва да направим. Как ще сме с обществен транспорт, та ние сме под карантина 10 дена? Смятате ли, че това е нормално?“, попита Неделина от София.

В крайна сметка се наложи всички да се приберат по домовете си с транспорт, осигурен от близките им.

Българите бяха част от 70-те пътници от Румъния и различни европейски държави, които се възползваха от специалния полет на румънските авиолинии за напускане на ЮАР, след като ЕС забрани полетите заради варианта Омикрон на коронавируса.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!