BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Бисер Начев: Има снижаване на възрастта при рака на гърдата, но това е лечимо заболяване

Превенцията срещу рак на гърдата трябва да стане навик, казва известният онкохирург

Бисер Начев е един от най-изявените специалисти в Русе, с дългогодишна практика. Завършил е висше медицинско образование в МУ гр. Плевен, а през 1992 г. завършва придобива специалност Хирургия. От 1993 година работи като хирург онколог в КОЦ – Русе ЕООД. От 2014г. е Началник на Отделение по онкологична хирургия. Ето какви са съветите на специалиста за профилактиката и лечението на най-често срещаните онкологични заболявания при жените. 

Животоспасяваща ли е профилактиката и защо?

Профилактиката е единственият начин за ранно откриване на рака на млечната жлеза. Това представлява обстоен преглед на структурата на гърдата. Пълният подход е – мануален или палпаторен преглед и последващи образни диагностични методи. Те са ехография на жлезата и рентгеново изследване или мамография. Профилактиката е важна, защото структурата на млечните жлези претърпява промени в целия хормонален период на жените. От ранното развитие и първата менструация, бременност, кърмачески период, до и след настъпване на менопаузата. В тези периоди промените провокират появата на различни най-вече доброкачествени образования и преструктуриния, но понякога и до рак на гърдата.

На колко време трябва да се прави преглед за рак на гърдата при жените от различните възрастови групи?

Аз препоръчвам, от времето на моя около 28-годишен опит, за млади жени един път годишно, а след 45 – годишна възраст два пъти. Има промени от типа на жени с кисти, които налагат по-често проследяване, както и такъв оперирани по повод доброкачествени заболявания.

Какво трябва да направи жената, която за първи път е чула диагнозата „рак на гърдата“?

За мен това са две основни неща. Първо – трябва да приеме диагнозата. Най-естествената реакция при такова състояние е естественият отказ на пациента да го приеме. Но това е важно, защото помага много в хода на лечението. Трябва да приеме, че това е лечимо заболяване и че трябва мобилизация, мотивация и борбеност, за да се пребори с него. Второто много важно нещо е пълното доверие към лекарите, занимаващи се с лечението му. Защото взаимното доверие води до много по-добри резултати. То не е свързано само със това заболяване, общо взето така е с всички здравословни проблеми.

Какви са вашите наблюдения относно лечението – Вие, сте лекар с дългогодишен опит. Как се промени лечението през това време?

Лечението на рака на гърдата е комплексно. Това е заради спецификата на самия орган и особеностите свързани с това. В годините този алгоритъм не е променен много. Водещият метод е оперативното лечение. То отстранява тумора с част или цялата гърда и прилежащите лимфни възли с цел хистологичното им изследване. При ранният рак на гърдата се правят щадящи оперативни интервенции, органосъхраняващи, каквато е и целта на ранното му диагностициране. Другите методи са строго индивидуални според стадия на заболяването. Те са лъчелечение, химиотерапия, антихормонално лечение, таргетна или прицелна медикаментозна терапия. В последните години навлизат нови медикаменти, които са по- ефективни, дори в напреднал стадии и спомагат за лечението.

Има ли снижаване на възрастта при рака на гърдата?

Моите наблюдения са , че за жалост това се наблюдава. Нараства броят на жени с рак на гърдата в активна менструираща възраст. Това показва, че профилактиката трябва да започва в млада възраст. Още повече, че така и самите жени си изграждат навик да го правят, а това е важно. Естествено по-големият процент на заболели е по-късна възраст.

Кои са основните фактори, които отключват туморните процеси?

Факторите за появата на това заболяване са много. Все още няма доказан един основен, да го кажа така. Жени с хормонален дисбаланс, ендокринни заболявания, с наследствена обремененост, прекарали предходни операции за доброкачествени предракови заболявания са по-рискова фаза. Напоследък се посочва онкогенезата при отключване на заболяването. Имат значение и начина на живот, стреса, хранене физическа активност, затлъстяване. Но в крайна сметка ранното откриване на заболяването е с гарантирано сто процентно излекуване. И именно профилактиката цели това.

За това моят апел към жените е да посещават специалистите в тази област, дори и сега в условията на грипна епидемия. Нашите специализирани кабинети работят постоянно от началото на пандемията, и ще продължават да работят. Защото грипните заболявания отшумяват, а социално значимите като рака на гърдата продължават. Все още рака на гърдата е на първо място у нас, а и в световен мащаб като заболяване. Нашата цел е да се борим с това. И го правим, въпреки проблемите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!