BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Десетки русенци почетоха с цветя Деня на Съединението пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война

Днес се състоя тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя на пл. „Ал. Батенберг“ пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в чест на 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Празнично слово произнесе областният управител на област Русе г-н Галин Григоров.

Той се обърна към присъстващите с думите: „Дати като днешната ни карат да се взираме в миналото си, за да бъдем достойни наследници на постигнатото, а също и да си припомним пътя и завета на нашите предшественици, за които патриотизмът и отстояването на националния интерес бяха водещи идеали! Но патриотизмът е не само едно много лично чувство на гордост и принадлежност, а и въпрос на дела, които всеки от нас трябва да предприема, за да можем заедно да съграждаме своето общо бъдеще като свободна и единна нация!

Именно преди 134 години чрез Съединението на Княжество България и Източна Румелия, българският народ постави основите на своето обединение, на своя нов път към равнопоставеност на Балканите и пред света! Извършването на това паметно дело е пример за безкористния народен стремеж за справедливост, породен от времената на страдание и погром!“

Областният управител отбеляза още, че Съединението е и образец за политическа зрялост, изразяваща се в това, че на картата на Европа отново се появява България, независимо от несправедливите и оскърбяващи страната ни решения на Берлинския конгрес.

„Историята ни е изпълнена с примери на необикновен патриотизъм и Съединението заедно с проявените месец по-късно военна доблест и самоотверженост в боевете при Сливница, Драгоман, Пирот, Видин, …, заемат специално място в Пантеона на българското родолюбие!“ допълни още той.

В края на словото си Григоров отправи призив да предаваме на идните
поколения волята на нашите предшественици, които са
поставяли националния интерес над всичко, дори над собствения си живот, с една
единствена цел, а именно просъществуването на свободна и обединена България.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Сред присъстващите бяха заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет-Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, началникът на РУО Русе Росица Георгиева, народни представители, общински съветници и др. Строен беше почетен караул, а тържествена музика изпълни Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Участие в събитието взе Клуб „Традиция“, а водещ беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

Сподели:

Източник: Rousse.Info

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!