BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатите от Русе – 4-ма нови и 4-ма стари

Русенският избирателен район има право на 8 мандата в Народното събрание

Централната избирателна комисия обяви окончателно кои са новите депутати в 45-ото Народно събрание. В новия парламент влизат: ГЕРБ – СДС със 75 народни представители, „Има такъв народ“ – с 51, БСП – с 43 депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ – 27, „Изправи се! Мутри вън!“ – 14. Близо 7000 бяха кандидатите за народни представители, които се състезаваха за 240 места.

Русенският избирателен район има право на 8 мандата в Народното събрание. Гласоподавателите подредиха като първа политическа сила партията „Има такъв народ“ с 20,98 % или 18 556 гласа. Втора е коалицията ГЕРБ-СДС с 20,86% или 18 445 гласа. На трето място е БСП, спечелила 18,86 % от вота или 16 682 гласа. Четвърти по брой бюлетини са кандидатите от ДПС с 8 013 гласа или 9,06%. Коалицията „Изправи се.Мутри вън!“ взе 5,02 % или 4443 гласа.

Преференциалният вот в областта не сработи и никое от партийните предложения за народни представители няма да бъде разместено или изместено от народната любов, пише Бряг.

Три партии ще изпратят в новия парламент по двама депутати от Русе. Това са „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и „БСП за България“. По един народен представител ще имат ДПС и „Демократична България“.

Първите двама в листата на „Има такъв народ“ са Светлин Стоянов и Васил Георгиев. От ГЕРБ-СДС в Народното събрание ще отидат Красен Кралев и Пламен Нунев. БСП ще се представи с Крум Зарков и Пламен Рашев. От ДПС на депутатските банки ще седне Бюрхан Абазов, а от името на „Демократична България“ – Митко Кунчев.

Справката показва, че половината от русенските депутати в 45-ото Народно събрание вече са работили в парламента – това са Кралев и Нунев от ГЕРБ, Крум Зарков от БСП и Бюрхан Абазов от ДПС.

Останалите четирима ще започнат своя първи мандат. Но колко ще продължи той, засега гадаят и политици, и анализатори.

„Има такъв народ“

Светлин Стоянов

Светлин Стоянов е Областен координатор на „Има такъв народ“ и лидер в листата на партията за парламентарните избори. Той завършва Английската гимназия в Русе през 1988 г. , а през 1994 г. се дипломира в УНСС – София , магистър. Над 23 години е работил в сферата на охраната и сигурността. Има 6-годишен опит и в банковата сфера и корпоративния бизнес. В периода 1993-1996 г. е работил като кредитен инспектор, счетоводител, валутен дилър в Търговски банки и ПФБК. Между 1996- 2004 г. е бил офицер от НСО, чин-капитан. От 1997 до 2001 е офицер от екипа за лична охрана на Министър-председателя на България, след това до 2004 г. е бил офицер от екипа за лична охрана на Председателя на Народното събрание на България. От 2007 г. до 2009 г. е работил като административен директор в „Нестле България“ АД. В периода от 2010 г. до 2016 г. е отговарял за охраната на Посолството на Франция. От 2016 г. до момента е ръководител на охраната на Посолството на Кралство Сауадитска Арабия.

През октомври 2019 г. в. „Бряг“ първи в Русе успя да вземе интервю от Стоянов. Попитан как е попаднал в полезрението на Слави Трифонов, той отговори: „ Явих се на кастинга за политици, обявен от Шоуто на Слави. Житейският и професионалният ми път явно ги заинтригува. И особено вижданията ми за необходимостта от реформи в сектора по сигурността в държавата, по която се чувствам специалист. Попаднах сред финалистите и така… Повечето от тях днес сме сред учредителите на партия „Няма такава държава” (сега „Има такъв народ“ – б. ред.).

Васил Георгиев

Васил Георгиев е втори в листата на „Има такъв народ“. Той е на 51 години. Възпитаник е на АЕГ „Гео Милев“ Русе, която завършва с отличие през 1989 г. Дипломира се в Стопанска академия „Д. И. Ценов“ в Свищов, специалност „Валутно-митнически, финансово-ревизионен и данъчен контрол“. Магистър по право, завършил е „Международно право и международни отношения“ в Софийския университет. Георгиев е работил като дипломат в Турция.

Сега е мениджър в голяма международна компания в Турция. Георгиев е баща на две деца.

ГЕРБ – СДС

Красен Кралев

Красен Кралев е роден е на 2 януари 1967 г. във Варна. Там завършва Висшия медицински университет. Специализира Мениджмънт на политически кампании в Университета на Южна Каролина, САЩ, през 1990 г. Един от основателите на Федерацията на независимите студентски дружества през 1990 г. Съосновател е на Българското сдружение за честни избори. Консултант на Националния демократически институт на САЩ при провеждането на предизборни мисии в Албания, ЮАР, Йемен, Украйна, БФР Югославия.

Бивш национален състезател по лека атлетика и рекордьор на България на 20 000 м за юноши старша възраст. 19-годишният Красен Кирилов Кралев финишира първи в град Дупница. Рекордът: 1 час, 6 минути и 15 секунди. Спортното постижение се оказва недостижимо за младите ни бегачи и до днес. Бронзов медалист на Балкански крос през 1986 г. и 1987 г. Кралев е избиран за народен представител от ПП ГЕРБ в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Бил е министър на младежта и спорта от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г. и от 4 май 2017 г. досега.

В началото на 2021 г. Красен Кралев за първи път от години показа дъщеря си, която е тийнейджърка и също като него обича да рисува. Заедно с Виктория Петрова двамата се грижат за четириногите им любимци – 9-годишното хъски Крис и 10-годишният голдън ретривър Бетан.

Пламен Нунев

Пламен Нунев е роден в Бяла на 24 ноември 1956 година. Кариерата му е минала през структурите на МВР, където е стигнал до ниво директор на Служба „Полиция“. Той е бивш директор на полицията в Русе и понастоящем областен координатор на ГЕРБ – Русе, от създаването на партията до днешна дата.

По време на парламентарните избори през 2017 г. Нунев стана народен представител в 44-то Народно събрание, където заема и председателски пост в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Член е и на комисията по отбрана. Бил е депутат в 41,42 и 43-то Народно събрание. За

Пламен Нунев едно от най-силните и значими събития е станалата традиционна „Молитвена закуска”, която се провежда всяка пролет в САЩ в първия четвъртък на месец февруари. Общо 8 са досега участията му, благодарение на които е имал възможността да се докосне до такива личности като изпълнителния директор на Световната програма по изхранване на ООН Дейвид Бийзли, мотивационния лекар Ник Вуйчич, който е роден без крака и ръце и въпреки това успява да води пълноценен живот и да вдъхновява милиони хора, Далай Лама и много други.

Пламен Нунев е женен, има двама сина и пет внука.

„БСП за България“

Крум Зарков

Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г. в София. Негови родители са Анна Заркова, известен криминален журналист, и Костадин Зарков, коремен хирург. Зарков е завършил Френската гимназия, а след това и Сорбоната в Париж, специалност „Международно публично право и право на международните организации“.

Член е на Изпълнителното бюро на БСП, а в 44-ото Народно събрание е народен представител от 19-и многомандатен избирателен район – Русе. Зарков е на 38 години, женен, с две деца. Владее френски и английски език.

През декември 2020 г., отчитайки свършеното през годината като депутат, Зарков заяви: „Проблемите на русенци остават далечни за властите в София. Аз ще продължа да им ги напомням. Русе има много предпоставки да бъде развит европейски град, прекрасно място за живот и за професионално развитие. Географското му разположение, културните му институции, изградената образователна инфраструктура, индустриалните му традиции и още много фактори са налице. Но най-голямото богатство на града са хората. Разбрах го от всекидневното общуване с тях през последните години“.

Пламен Рашев

Пламен Рашев е член на БСП от 1982 г. От пет години ръководи общинската организация на БСП, а от една година е председател и на областната. Той е общински съветник от МК „БСП за България, АБВ, ПД „Социалдемократи”, ДРП „Българската пролет”. Има зад гърба си три мандата в местния парламент, а от 2019 г. е и негов заместник-председател.

Рашев е завършил „Автоматизация на производството“ в Техническия университет в София и „Икономика и управление на промишлеността“ в Стопанската академия в Свищов. Семеен е, с две деца.

Сред регионалните приоритети за Русе Рашев нарежда магистралата до В.Търново и активното участие на България в Дунавската стратегия.

ДПС

Бюрхан Абазов

Бюрхан Абазов е роден на 17 юни 1965 г. в Смирненски. По професия е инженер-агроном. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив. Има следдипломна квалификация по маркетинг и мениджмънт. От 2009 г. работи в частния сектор във фирма за подготовка, изработване и консултации по проекти по Програмата за развитие на селските райони. Абазов е бил заместник – министър на земеделието в две правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Пламен Орешарски. Владее турски, руски и английски. Абазов е семеен.

„Демократична България“

Митко Кунчев

Митко Кунчев е водач на листата на „Демократична България“ в Русе. Роден е в Русе през 1957 г. Той е математик, близо 30 години е бил директор на МГ „Баба Тонка“. Автор е на много статии и доклади по математика и по проблеми на образованието, пионер във въвеждането на обучение по роботика за ученици от пети до седми клас. Заедно с Фил Бъджел, Англия, издава студията „Обща теория на образованието“. Има квалификация свързана с изграждане на училищни екипи за прогресивни педагогически практики и лидерство за наставници в системата на образованието.

Като общински съветник в Русе от групата на „Демократична България – обединение“ участва в работата на постоянните комисии по образование, наука и иновации и по бюджет и финанси.

Митко Кунчев вярва, че подобряването на образованието може да се постигне чрез свобода в работата на учителите и директорите на училищата и отговорност за постигане на образователни резултати.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!