BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гюргево посреща празника си на 23 април

С поредица от инициативи в съседно Гюргево посрещат празника на града, който по традиция се отбелязва на 23-и април

Тържествената програма започва още от утре, като разбира се ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки и няма да се допуска струпване на много хора на едно място. От 17.00 ч. ще се проведе концерт на открито в централния парк, като в него участие ще вземе оркестърът на Културен център „Йон Виня“. Те ще изпълнят традиционни румънски произведения. Същевременно на същото място ще бъде представена и специално подготвена за повода фотоизложба. Посетителите ще могат да се запознаят с над 20 стари и нови снимки, представящи населеното място в различни перспективи. По обед пък отново в парка ще бъдат връчени грамоти на 23 семейни двойки, навършващи през 2021-а 50 години от сключването на брак. Те ще получат още бутилка шампанско и еднократна премия от 500 лей, което се равнява на около 250 лв. За 23-и сутринта е предвидена традиционната литургия, а в следобедните часове ще бъдат отличени петима младежи, участвали в конкурс за есе на тема свързана с родния им град.

Припомняме, че от 1993 година насам жителите и гостите на това симпатично градче, известно за повечето от нас с историческия си музей, църквите, часовниковата кула на централния площад, красивия парк и паметните плочи на Христо Ботев, отбелязват празника на Гюргево на 23-и април.

През последните два програмни периода бяха реализирани множество проекти в различни сфери, целящи подобряване условията на живот в двата региона, информираха от Областна администрация.  В знак на традиционно добрите отношения между Русе и Гюргево областният управител Галин Григоров отправи поздравления към кмета на община Гюргево Адриан Ангелеску, както и към всички останали институции и жители от окръга, намиращ се от отсрещната страна на река Дунав. По-рано през деня Григоров проведе и разговор с префекта на Гюргево Анета Матей, като двамата обсъдиха актуалната епидемиологична ситуация.

Общият брой на потвърдените случай на заболели от COVID-19 към края на вчерашния ден в Гюргевско е бил 10638. Активните случаи са общо 2021.

Там също отбелязват лек спад на заболеваемостта от коронавирус.

Поздравления към гражданите и институциите в Гюргево бяха отправени още от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и от представители на местната и държавна администрация в региона.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!