BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Грешни уравнения: Къде сбъркаха членовете на СИК – Русе

Около 30 процента от протоколите, които пристигат в ЦИК имат грешки.

Това е констатацията от днес. На страницата на комисията вече са качени повечето сканирани протоколи.

На случаен принцип, в няколко града, екип на БНТ открива такива, в които трудно се четат резултатите заради многократно поправяне. Най-честата грешка е при сумирането на общия резултат от гласуването с хартиени бюлетини и машини. Същата грешка се допуска и при сбора на преференциите.

Русе – лесна задача: Гласове с бюлетина плюс гласове с машина. Умножаваме с умора и прибързване – става уравнение. Пресмятаме и – грешен резултат. Средно 4 часа е отнело попълването на протокол. Объркали и графите за преференциите.

В тези полета имаше една графа – без преференции. Масово всички объркахме какво точно трябва да попълним в тази графа без преференции. Това забави и обработката на протоколите, когато ги предавахме в залата в Русе. Ние влязохме да предадем своите книжа около 12.00 часа, излязохме в 6 без 10„, заяви Силва Агопян – председател на 57-ма СИКРусе.

Пловдив – уравнението е подобно. Резултатът поправят – първи, втори, трети път. Вотът е там измежду подписите на комисията, поставяни след всяка поправка.

В протокола можем да кажем, че наистина има зачертавания, но те са от типа на явна фактическа грешка. Може би е добре да се помисли за в бъдеще данните, които са в протокола от машинното гласуване, да не се нанасят по този начин повторно, а да имаме един по-семпъл начин на сборуване„, допълни Гергана Костадинова, говорител РИК 16.

Пътят на протокола е дълъг. Веднъж попълнен отива в районната комисия. Там данните се въвеждат в компютър. Ако светне червената лампичка – има грешка. Връща се на СИК за поправка. След поправката и ново въвеждане се приема и тръгва към София. ЦИК приема протокола, а от „Информационно обслужване“ го въвеждат отново в компютъра. И се сравнява – с въведеното първия път.

Въпреки опасенията на някои председатели, че ще има много сгрешени протоколи на около 30% ще бъде необходимо да се направи анализ на несъответствията„, добави говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Освен, че беше смесено машинното с хартиеното гласуване не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини, по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни. Стигна се до този комбиниран протокол, който с тази поправка в Закона не виждам как можеше на скорошен етап да бъде избегнато„, каза още Румяна Дечева – заместник-председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!