BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Глобиха двама стопани за укрити домашни прасета в Русенско

Двама стопани в Русенско са глобени за укрити общо три домашни прасета.

Животните, отглеждани в стопанства от тип „заден двор“, са хуманно умъртвени, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в крайдунавския град д-р Георги Дяков, предава БТА.

Той обясни, че за двата случая – в Ново село и в Бяла, са подадени сигнали, че стопаните не са изпълнили заповедта на областния управител на Русе и закона за ветеринарно-медицинската дейност относно умъртвяването на всички домашни прасета като част от мерките против разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Дяков обясни, че санкцията за подобно нарушение е между 500 и 1000 лева.

Той каза още, че за поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

По време на заседанието на областната епизоотична комисия Дяков съобщи, че от свинекомплекса в Бръшлен, където заради болестта бяха умъртвени 40 000 прасета, е подадена жалба в съда. Според собственика на фермата животните не са оценени правилно и обезщетението е занижено с 2 млн. лева.

Дяков обясни, че това, което е зависело от ОДБХ, е свършено и е съобразено с действащото законодателство. Той информира, че оценката, на която се изготвя актът за обезщетение е по цени от статистика за предходния на установяване на заболяването месец.

На тази база сме направили оценка на стоковите животни. От свинекомплекса имат претенции, че стойността е друга и тя трябва да бъде определена от експерт„, обясни Дяков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!