BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ искат 82% от ръководните постове в избирателни комисии в Русе

ГЕРБ и БСП не се разбраха за разпределението на ръководните постове в секционните избирателни комисии в Русе.

На консултациите, водени от кмета Пламен Стоилов, партията на Борисов поиска 172 председатели за общо 210-те секции или 82% от местата, което предизвика несъгласие от страна на социалистите.

Според решение на ОИК – Русе ГЕРБ и БСП трябва да имат по 210 представители в ръководствата на секционните комисии – председатели, зам.-председатели и секретари. За Обединени патриоти квотата е 89 ръководни места, за ДПС – 82, за „Воля“ – 39, а „Демократична България“ ще има само членове в комисиите, предаде Русе Медиа.

От името на ГЕРБ Свилен Иванов заяви, че е много важна компетентността на хората, които заемат ръководните постове в СИК. „Нашето предложение е малко провокативно, но имаме достатъчно компетентни хора, които да ръководят комисиите. Затова искаме 172 председатели и 38 секретари“, обяви Иванов.

Представителят на БСП Иван Иванов призова ГЕРБ да редуцират предложението си, тъй като социалистите правят заявка за 100 председатели, 36 заместници и 74 секретари. „Нека ГЕРБ нямат притеснение, че останалите партии нямат подготвени хора. Ние сме в коалиция с други партии и имаме хора с опит“, коментира Иван Иванов.

Обединени патриоти заявиха 30 председатели, 30 заместници и 29 секретари, ДПС – съответно 13 председатели, 49 заместници и 20 секретари, а „Воля“ – 39 зам.-председатели.

След подадените предложения се оказа, че бройката за председатели на СИК е 315 за 210 места. При зам.-председателите има недостиг от 56 души, а при секретарите 49.

От ГЕРБ обаче отказаха да намалят председателите си. „Благодаря на Иван Иванов, че казва, че са подобрили качеството на кадрите си, но на последните избори имаше много от техните хора, които не се явиха в комисиите. ГЕРБ си свършихме работата на 97-98 % и няма да отстъпим“, заяви Свилен Иванов.

Общинският председател на БСП Пламен Рашев призова колегите си от ГЕРБ да вземат дебата насериозно и обясни, че имат нови партии в коалицията си за местните избори. Те предлагат хора, които са работили в комисии и са професионално подготвени.

„Трябва да се преосмисли предложението на ГЕРБ. Ние също държим на нашето, но ще направим отстъпка – намаляваме председателите на 85, искаме 85 зам.-председатели и 40 секретари“, каза Рашев.

Обединените патриоти и ДПС обясниха от своя страна, че няма как да отстъпят от своето разпределение. Последва размяна на реплики между представителите на ГЕРБ и БСП.

„Не помня БСП да са ни били на избори, че да имат повече председатели от нас“, заяви Свилен Иванов. Иван Иванов го контрира, че идва малко в повече ГЕРБ да имат всички председателски места – и в ОИК, и в почти всички секционни комисии.

„Предлагате 80% от председателите да са от ГЕРБ. Не бих го нарекъл провокативно, а нагло. Явно не искате да се постигне споразумение“, каза представителят на БСП. Това провокира финалната реплика на Свилен Иванов, че сега вече съвсем няма да има компромис.

При това положение решението за разпределението на ръководните места в СИК ще бъде оставено в ръцете на ОИК.

Партиите се разбраха единствено за допълнителните секции и подвижните урни, където членовете на комисиите са 7. Всяка от шестте политически сили ще има по един представител, а ГЕРБ и БСП ще допълнят по равно СИК със седми човек.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!