BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ген. Симеон Петковски: Човешка грешка е най-честата причина за инциденти във военните заводи

Човешка грешка е най-честата причина за инциденти във военните заводи.

Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на „Радио „Фокус“ ген. Симеон Петковски, бивш заместник-министър на отбраната по повод пожара в заводДунарит“ в Русе.

По думите му бързите мерки и действия по потушаването на огъня са спомогнали да се избегне по-голям инцидент.

На място продължават да дежурят пожарни коли с цел да не възникне нов пожар. Най-хубавото е, че няма жертви. Заводът е далеч от населени места и опасност няма“, обясни още ген. Петковски. Експертът е категоричен, че за да няма сериозни инциденти във военните заводи у нас са необходими строги мерки и изисквания при подбор на служителите.

Трябва да има добре обучени специалисти, които строго да спазват изисквания за работа с взривни вещества. Нужен е ред. Не трябва да се допускат хора, които не умеят да работят с боеприпасите. Грешката на служителите не може да се предвиди, затова е нужно да се спазват правилата за работа“, посочи още ген. Петковски.

Според него човешката дейност е основен фактор при работа с боеприпаси и най-честитите инциденти стават по невнимание на служителите. Експертът направи и кратка хронология на подобни инциденти в близкото минало. „Взривът в „Миджур“ при Горни Лом, при който загинаха 15 души се случи при изпитване на нов метод на работа. Там имаше неспазване на технологията и това доведе до взрив. В „Арсенал“ грешката дойде от единия работник, но пак имаше жертви. При инцидента в Карлово имаше риск от взрив след изпуснат сандък с капсул-детонатор. Анализът показва, че почти навсякъде има грешка“, обясни ген. Петковски.

По думите му инциденти във военни заводи има и в други страни. „Голям взрив имаше и в Русия преди година. Там цяла база беше унищожена. Преди пет години в Чехия също имаше инцидент“, допълни още ген. Петковски.   

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!