BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Русе е най-високата телевизионна кула в България

На нейния фон Телевизионна кула „София“ изглежда като джудже със своите 106 метра.

Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав, а със своите 142 902 жители е петият град по големина в страната. Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и едноименната област, както и икономически, транспортен, културен и образователен център от регионално и национално значение.

Русе е един от градовете в България, които привличат едновременно както с великолепната си архитектура, така и с богатото си историческо минало.

Той често е наричан в България „Малката Виена“ заради многобройните сгради-паметници на културата, в чиято архитектура са застъпени стиловете необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Сред символи на града са Доходното здание и Паметникът на свободата. Жителите и гостите на Русе имат възможността да се насладят на архитектура, уникална за България. Аристократичният и романтичен дух на града привлича все повече туристи.

Русе е родното място на Нобеловия лауреат за литература през 1981 г. Елиас Канети.

Южно от града е разположен хълмът Саръбаир с връх Левента, висок 159 метра. Върху него се намира най-високата телевизионна кула в България – 204 м с антената. Построена е на 150 м надморска височина. До 2001 г. е най-високата телевизионна кула и на Балканския полуостров. Автори на проекта са арх. Стилиян Титков, арх. Евлоги Цветков, инж. Иван Янтахтов и инж. В. Василев. Строежът и продължава от 1975 до 1987 г., когато влиза в редовна експлоатация. На височина 107 м се намира сладкарницата, а бетонното тяло завършва на 120 метра. Оттам започва антената, с която общата й височина достига 206 метра. През 90-те години е монтирана допълнителна антена и височината достига 210 метра. През март 2007 г. е направена нова реконструкция, с която височината й достига 204 метра. На 9 октомври 2012 година – аналоговата антена е подменена с цифрова антена за рекордните 16 минути.

На нейния фон Телевизионна кула „София“ изглежда като джудже със своите 106 метра.

Телевизионната кула в Русе, заснета от фотографа Явор Мичев, попадна в класацията на онлайн изданието на National Geographic Daily Dozen за 29 ноември 2017 година. Това е ежедневната класация на изданието, в която попадат най-добрите изпратени кадри от цял свят.

Левента е хълм с височина 159 метра. Освен най-високата телевизионна кула, там е разположен единственият запазен форт „Левент табия“. Той е каменно укрепление (крепостен форт) на османската русенска крепост от XIX век. Проектът е дело на пруския военен инженер и офицер Хелмут фон Молтке. Укреплението побира 3000 души гарнизон, пригоден е и за самостоятелна отбрана.

Хелмут Йоханес Лудвиг фон Молтке (на немски: Helmuth Johannes Ludwig von Moltke; 1848-1916 г.) е началник на Генералния щаб от 1909 година. Той е един от командващите германските войски през Първата световна война, но, след като губи първата си битка при Марна (през 1014 г.), е отстранен от длъжността си.

След Руско-турската освободителната война е превърнат в склад за оръжие и боеприпаси на Дунавскта флотилия. Оттук оръдията са могли да обстрелват румънския бряг. По време на Втората световна война тук е настанена зенитна батарея.

Според клаузите на Берлинския мирен договор от 1878 г. всички крепости в Княжество България са разрушени. От Русчушката крепост е оставена само портата Кюнт Капу и нейната обкована с желязо врата и Левент табия. На 22 февруари 1887 г. тук са екзекутирани осъдените на смърт участници в Офицерския бунт – опит за воевен преврат в България през 1887 година. Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския преврат от август 1886 година. В заговора от 1887 г. се включват групи офицери от гарнизоните в Силистра и Русе които си поставят за задача да подготви въоръжено въстание в България срещу Регентството и правителството на д-р Васил Радославов. Но бунтът не получава голяма подкрепа и е потушен за няколко дни.

Сега фортът е превърнат във винарска изба и луксозен и атрактивен ресторант „Левента“ – собственост на фирма „Хеви клуб“, част от групата „Приста ойл“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!