BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В началото бяха русенските жени – малко известни, но с огромен принос към световното развитие

В началото бяха русенските жени – малко известни, но с огромен принос към световното развитие

Трима посланици се събраха в Русе, за да присъстват на изложба. Всъщност този дипломатически рейд беше заради жените, отбелязва БНР

Изложбата „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“ събра техни превъзходителства посланиците на Словакия Мануел Корчек, на Словения Анджей Франгеш и на Кипър Мариос Кундуридис.

Защо именно в Русе – защото от тук започна изследването на мястото на жените в историята.

Основата положиха Ренета Рошкева и проф.Николай Ненов от Регионалния музей и Цвета Ненова от сдружение „Европейски пространства 21“. В началото бяха русенските жени – малко известни, но с огромен принос към световното развитие.

Идеята беше оценена и от Дипломатическия културен институт в София и така към българските се присъединиха словачките и чешките героини.

След тържествените и сериозни слова, жените продължиха с дипломацията в неформални разговори. Такъв имаше между Ренета Рошкева от русенския музей и г-жа Дагмар Остранска, Директор на Чешкия център в София.

В младите мъже на Европа и света е надеждата, че ще отпаднат предразсъдъците и стереотипите. Това казва и Ивана Марксфелдова, консул на Словакия.

Изложбата може да бъде разгледана в Историческия музей до 23 май при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!