BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възрастни русенци чакат на опашка за пробно машинно гласуване

В Русенска област започна пробното машинно гласуване.

Едно от демоустройствата обикаля общините, а другите две машини са разположени във фоайето на Пленарна зала в областния град. При интерес те могат да бъдат преместени и в кварталите на града. Още преди да бъдат монтирани, русенци вече чакаха на опашка, за да проверят дали ще се справят с машинния вот.

Първите желаещите да гласуват пробно бяха предимно възрастни хора.

Няма нищо сложно, но все пак за такива като мен на 90г. може да пообъркат”, сподели пред БНТ Георги Венков.

Искам предварително, защото вече машинното гласуване, което е в цялата страна, е най-демократично в цял свят, в цяла Европа и стига вече манипулации, стига вече тези платени вотове. Оказа се, че е много лесно, дори по-лесно от теглене от банкомат. Няма какво да се притесняваме, няма какво да се страхуваме. Гласувайте на 11-и”, призова Румяна Стоянова.

Въпреки, че не срещна проблеми в опита си да гласува с устройството, Енчо Петров смята, че задължителното машинно гласуване е дискриминационно.

Ако гласуваме с бюлетина, ограничаваме правата на тези, дето искат да гласуват електронно. Ами тези, дето искат да гласуват с бюлетина, не се ли ограничават техните права? Говоря за тия възрастни хора, които се притесняват, кварталите, дето не знаят български”, обясни той.

Мисля, че с повече разяснителна кампания, с клипчета и ако в СИК ги насочват от разстояние какво да направят, не е толкова трудно”, коментира председателят на РИКРусе Милена Хинкова.

В Русенска област са осигурени всички необходими материали за изборния ден, а в понеделник в Районната избирателна комисия ще получат и бюлетините.

Бюлетините ще се вадят, ако в секциите се появи проблем и то проблем софтуерен”, обясни Хинкова.

От РИК казаха, че на този вот ще бъде избегнат проблемът с дезинфекцията на машините, както се случи на 4 април.

Ние изрично ще обявим на СИК, че няма да се дезинфекцират нито машините, нито картите, нито флашките. Ако някой има проблем с ползването на машините, може да ползва латексови ръкавици”, допълни Хинкова.

По време на обучението на секционните избирателни комисии членовете са изразили притеснения, че няма да могат да се справят с обслужването на машините.

Човекът им показа как се сменя ролката с хартията. Тя е предвидена за 400 гласувания, смяната ѝ не е лесна, защото тя е пломбирана, също имаме готовност при спиране на тока да осигурим пожарен автомобил с генератор, който да осигури ток”, обясни председателят на РИКРусе.

Секциите в Русенска област са 324, в 292 от тях ще се гласува с машинни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!