BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Въздухът на Русе: Защо проблемът остава нерешен?

Русе е един от градове с най-много предприятия на територията си. Според местните хора именно те са една от причините за замърсения въздух в града. Миризми на различни вещества като ацетон и бакелит провокират жителите на Русе всекидневно да изразяват възмущението си от въздуха, който дишат. На територията на града има повече от 1300 предприятия.

От източната страна на Русе се намира една индустриална зона. Тя обхваща ТЕЦ Русе и едно бивше летище, на което са разположени няколко завода, малко зад тях започва голяма химическа индустриална зона…”, обясни Ростислав Кандиларов – преподавател в Русенския университет пред bTV.

От западната страна има още една индустриална зона, която се занимава с бои и лакове. Така в зависимост от посоката, в която духа вятърът, градът се обгазява с различни миризми – обяснява физикът Ростислав Кандиларов. „Всички граждани, които подаваме оплаквания, към началото на декември спираме да пускаме сигнали, защото сигналът трябва да е непрекъснат… в един момент рецепторите претръпват”, посочва още Ростислав Кандиларов.

Снимка: btvnovinite.bg

Недоволните организират протести вече 10 години. „Това, което се върши в Русе, е беззаконие… ние не говорим за обикновено замърсяване, а говорим за замърсяване с химически субстанции…. Говорим за ацетон, за формоалдехид, неща, които са свързани с тежката индустриална химия”, отбелязва и Петър Костов. Преди няколко дни жители били обезпокоени от черни облаци. Мария Радулова разказва, че даже сажди падали по хората, но не е ясно дали са от Румъния, дали от някой завод

Снимка: btvnovinite.bg

От екоинспекцията в града признават, че непрестанно получават сигнали. При проверки в предприятията обаче не констатират нарушения. Според Любимир Атанасов, от РИОСВРусе, тази година няма установени нарушения на нито един от операторите по комплексни разрешителним, така че няма санкции. Според местните миризмите са предимно рано сутрин и късно вечер.

Местните обвиняват един от заводите за силната миризма в източната зона на града. Преди две години фирмата е била глобена с половин милион лева. Оттам ни отказаха достъп, но писмено заявяват за телевизията, че оттогава заводът е започнал проекти с цел намаляване на вредните емисии.

В града са разположени станции за измерване на замърсяването на въздуха. Има и експериментална система.

Това е единствената машина в България, която измерва миризми. Тези цилиндри са пълни с пликове, които при подаден сигнал се пълнят с въздушна проба за 5 минути. Тази проба се изпраща в Италия със самолет – за 30 часа, за да се изследва.

До този момент тестовете не са показали отклонение от нормата. Станциите за измерване на замърсяването на въздуха обаче показват, че редовно има превишение на фини прахови частици

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!