BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Все повече момичета тренират футбол

Повишава ли се интересът на момичетата към футбола и с какво са по-добри от момчетата в този спорт?

Все повече момичета избират да тренират футбол, за да докажат, че не отстъпват по нищо на момчетата в този спорт. Тенденцията е от последните 5-6 години, когато беше възродено женското направление към русенския футболен клуб „Дунав“, предава БНТ.

„Сега започваме по един нов път подобно на мъжкия отбор, на момчетата, да си изградим женския отбор от най-ниското стъпало. Първо, да имаме здрава основа, имаме тук момичета до 13 години, до 15 години, сега ще участваме от новия сезон в първенството до 17 години, и до една-две години се надявам да участваме с женски отбор на национално ниво“, каза ръководителят на детско-юношеската школа Мартин Цирков.

Над 20 момичета на възраст от 10 до 15 години тренират в момента в детско-юношеската школа на футболен клуб „Дунав“ Русе

„Постоянно се записват нови, естествено не всяко дете остава, но интересът го има. Лесно се работи с момичета, защото те са много по-съзрели от момчетата в тая възраст. Доста по-координирани са, доста по-изпълнителни са и най-интересното е, че те играят единствено от любов към спорта. Участваме в първенствата на БФС на регионален принцип в различни градове в България и дори мога да кажа с гордост, че тази година малките са на пето място в България, много съм доволен от това развитие, справят се много добре. Големите също са поканени на този фестивал и сме поканени в осемте най-добри отбора също да защитим града“, разказа треньорът Валентин Якимов.

„Мама ме запали по футбола. Тя познаваше един стар треньор и ме записа тук в „Дунав“ да тренирам и много ми харесва“, сподели 14-годишната Александра Попова.

„От по-малка съм запалена по футбола. За мен това е най-интересният спорт и бих искала да се занимавам с него“, каза 15-годишната Ния Костадинова.

„Всичко започна, като играехме няколко пъти с момчетата от стария ми клас футбол и реших, че това наистина ми харесва – да се занимавам с него, и започнах да се занимавам с него в женския отбор“, разказа капитанът на отбора Виктория Рачева.

Кое е най-вълнуващото в тази игра?

„Това, че си в отбора, не си индивидуалист. Че играеш заедно с другите, че даваш душата си и всичко на терена. И самите емоции, когато падаш и губиш с отбора, самото пътуване дори“, отговори тя.

Има ли нещо, в което сте по-добри от момчетата на терена?

„Не мога да кажа, че има нещо, в което сме по-добри. Всеки тренира и се развива по различен начин. Някои са по-добри, някои по не, но всички се стараем и целим едно и също“, каза Ния.

„Смятам, че сме по-сплотени и можем да се подкрепяме по-добре от тях“, смята капитанът Виктория.

„Мисля, че сме по-бързи в мисленето, все пак сме и по-красиви от тях“, отговори Александра.

Момичетата не крият, че мечтаят един ден да се занимават професионално с футбол и тръгват към футболния фестивал за девойки в Стара Загора амбицирани да завоюват достойно място и да докажат качествата си в този спорт.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!