BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Водачът на листата на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ Стефан Стефанов: Мога да помогна за промяната, от която имаме нужда всички!

Водачът на листата на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ Стефан Стефанов: Мога да помогна за промяната, от която имаме нужда всички!Стефан Стефанов е водач на листата на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ в 19-и МИР – Русе. 42 – годишният русенец е завършил средното си образование в Икономическия техникум, впоследствие е бакалавър от СА „Димитър Ценов“ – Свищов.

По това време изучава немски език във ФРГ. След завръщането си в България, завършва магистратура „Финансов мениджмънт“ в РУ „Ангел Кънчев“. В продължение на 5 години след завършването си е управител на банков офис в Русе. От 2008 година насам се занимава с частен бизнес в различни сфери – маркетинг, реклама, ресторантьорство и др. Семеен е, с две деца.

Г-н Стефанов, защо решихте да се кандидатирате за народен представител и защо сте водач на листата на ПП „Гражданска платформа Българско лято“?

Не ми е било детска мечта да бъда политик, но след получената покана от ПП „Гражданска платформа Българско лято“ се замислих много. Харесва ми идеологията на Васил Божков реално да се решат сериозните проблеми в държавата. Вместо да стоим вкъщи на дивана и недоволстваме, трябва да сме по – активни. Реших, че мога да помогна за промяната, от която имаме нужда всички!

Кои са основните приоритети в предизборната кампания на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ и във Вашата бъдеща работа като народен представител от 19-и МИР – Русе?

Когато приех да съм водач на листата, поставих като важно условие възможността да помогна наистина на града и областта. Аз съм част от икономическата комисия на ПП „Гражданска платформа Българско лято“.

Предложил съм да бъдат решени няколко важни проблема на региона.

Единият от тях е за децентрализация на бюджета. Местните власти не бива да са зависими от централната изпълнителна власт в България. В Русе често се е получавало кметът да е от една политическа сила, а Министерски съвет – от друга. Винаги нашата община е имала сериозни проблеми вследствие на това.

Друг сериозен проблем е със събирането на данъците в държавата. Например, в Русенска област има хиляди автомобили, взети на лизинг. Лизингодателите са със седалище в София. Въпреки, че ползвателите на тази услуга са местни хора, с постоянен адрес в Община Русе, данък МПС се заплаща в София. Това важи и за товарните камиони. Според мен, между 4 – 5 млн. лева на година постъпват в София, а тези автомобили реално се експлоатират тук, амортизират се нашите пътища и се замърсява местния въздух.

Всичките данъци върху доходите на физическите лица се заплащат единствено в републиканския бюджет. Само 10 % от 10 – процентния данък печалба на всички фирми остават в местния бюджет. По този начин милиони отиват в централния бюджет. Оттам нататък преразпределянето става на национално, а не на местно ниво. Ето защо Бойко Борисов казваше досега „Аз съм“, а на практика той е човекът и той разпределя в държавата като министър – председател.

Промяната в посока децентрализация ще срещне отпор, но ще убеждаваме колегите си в НС в правотата си. Общината сама ще има възможност да привлича инвеститори от клас „А“ с подходящи условия при индивидуално договаряне за размера на данъците. Това ще се съобрази и с регламентите на ЕС.

Трябва да се направи правна реформа, за да има независима от правителството съдебна власт и прокуратурата. Досега не е имало воля за това. Когато се създаде спокойна бизнес среда, оттам нататък може да се прави всичко останало. Няма как да се прави бизнес, ако няма сигурност и има страх. Така се създават условия и за външни инвестиции.

От 1999 до 2009 година са привличани по 10 млрд. лева на година външни инвестиции при условията на икономически растеж. За периода за привлечени около 37 млрд. лева. За 2009 – 2019 година са привлечени 13 млрд. лева. Това показва, че инвеститорите нямат сигурност тук. Всичко е било направено така, че хората да се плашат, като са избирали други държави. Например, „Майкрософт“ инвестират в Букурещ близо милиард в 3 дата – центъра. Тази информация не е стигнала до България, нито сме се борили да бъде у нас.

Бизнес средата трябва да е спокойна. Това е мярката на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ 60/60/60. Това ще стане след правната реформа и след като се въведе електронно правителство. 60 млрд. ще дойдат от ЕС, като около 7 млрд. ще са грантове, които следва да се разпределят пропорционално на нуждаещите се и хората с потенциал за развитие. 60 млрд. трябва да дойдат като външни инвестиции или по около 10 млрд. на година. Третите 60 млрд. ще дойдат от завърналите се 1/3 част от 2.1 млн. българи от чужбина. Ако те допринесат за по 20 000 евро, то за около 10 години ще може да се случи.

Доста от водачите на листи за настоящите извънредни парламентарни избори са спуснати от София и са софиянци. Аз не знам доколко често ще идва този водач в Русе, за да се запознава с проблемите на място. Това го казвам отново във връзка с големия проблем за децентрализацията. Софиянци няма да искат това да се случи в помощ на всяка отделна община.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!