BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вносът на плодове убива родните производители

Ниските изкупни цени и вносът на плодове убиват родните производители, твърдят от Съюза на Дунавските овощари.

По думите им, килограм ябълки от градините се изкупува за не повече от 50 ст. , а на пазара цената достига до 2 лв. 50 ст.

За какво настояват градинарите – вижте от прякото включване на Ралица Маринова по БНТ и нейния събеседник Николай Колев, който е и председател на Съюза на Дунавските овощари.

Веселин Ставрев признава, че няма регулация на пазара за крайната цена на ябълките. Той ги купува от борсата за 80 ст. килограма. След това обаче сам прави разчети спрямо разходите, които е направил и евентуалната печалба, която търси. Така килограм ябълки при него стига 2 лв.

Веселин Ставрев, търговец: Всеки си има разходи. Всеки си прави някаква калкулация. Е, има и скъпи ябълки. Италианските ябълки са скъпи. – На каква цена са те? – Около 1,80 е борсовата цена.

Подобна е ситуацията и при други търговци, които признават, че купуват ябълките с близо един лев по-евтино от производители.

Хари, търговец: Зависи и от сорта. Има някои сортове са по-скъпи, някои са по-евтини. Всичко е според качеството и варира и цената. Ами, да е едра, чиста, да узряла, да няма петна, наранявания от градушка, да не е смесено качеството – дребна, едра, средна, да не е всичко на едно място.

Очаква се крайната цена да започне да пада. А купувачите заявяват, че предпочитат да пазаруват директно от производителите.

Цветелина Георгиева: Като няма производители на даденото място, си купувам от прекупвач. Когато имам възможност да избирам, си купувам от производители.

Потребителите са на мнение, че когато пазаруват от производители, се чувстват по-сигурни за качеството на плодовете.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!