BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бебе на 17 дни е заразено с Ковид в Русе

17-дневно бебе е най-малкият пациент с COVID в педиатричното отделение на университетската болница „Канев“ в Русе.

Лекарите отчитат двойно увеличение на броя на децата с коронавирус от началото на месеца в сравнение с пролетта. Добрата новина е, че при децата заболяването протича сравнително по-леко.

Само през последната седмица в педиатричното отделение на университетската болница „Канев“ са приети 6 деца. За сравнение при третата вълна броят им общо е бил 12, информира БНТ.

Симптомите при всички са като за респираторна инфекция – кашлица, хрема. С такива оплаквания е доведено и бебето от село Баниска. Родителите му не са имали симптоми, но PCR тестовете им се оказали положителни. И вероятно са заразили бебето.

17-дневното бебе е от селище, от което имахме още 2 деца, тоест вероятно в това селище, малко населено място, има огнище на инфекцията„, заяви д-р Ева Цонкова, началник на педиатричното отделение.

90 на сто от децата с коронавирус са с родители, които са се завърнали от чужбина за отпуската си.

На повечето деца родителите са безсимптомни. На две от децата майките също бяха с положителни проби“, допълни д-р Ева Цонкова.

Една от майките е била ваксинирана и също е била без симптоми. Според д-р Цонкова децата, навършили 12 години, трябва да се ваксинират. И трябва периодично да се тестват.

Нашите наблюдения са, че при деца в училищна възраст заболяването протича малко по-продължително. Това е един от начините да се ограничи заболеваемостта в училищна възраст. И смятам, че всеки родител трябва да помисли върху това„, каза още д-р Ева Цонкова.

В Русенска област до момента напълно ваксинирани са 156 деца, а на още 189 предстои да бъде поставена втора доза.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!