BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ангел Русев: Гледам към световната титла

Русенецът Ангел Русев стана европейски шампион по вдигане на тежести при юношите в категория до 55 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки до 20 и 23 години, което се провежда в Букурещ.

18-годишният възпитаникът на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови в ТСКРусе завоюва два златни и един бронзов медали – той взе златото в двубоя с 243 кг и в изтласкването със 136 кг, а в изхвърлянето е трети с постижение от 107 кг.

„Чувствам се много добре като шампион, щастлив съм. За мен предизвикателство нямаше, състезанието беше просто част от подготовката ми за повече опит. В началото на годината започнахме доста добре, но преди световното имах контузия на китката и тази контузия доведе до месец и половина нетрениране. За европейското имах две седмици подготовка. Очакванията бяха да се приближим в изхвърлянето близо до медалите и в тласкането да ги бием в двубоя и ги бихме. Следващото, което ми предстои, е световното за юноши, имам и европейско за мъже догодина. За световното за юноши целта ми е световен шампион, за мъжете – може би медал“, сподели шампионът, цитиран от Русе Медиа.

Треньорите му също са доволни от успеха, който е бил очакван. „В интерес на истината не че беше лесна за постигане титлата, но той с лекота стана първи. Беше видимо, осезаемо най-силен от всички състезатели, съответно си постигна първото място, справи се идеално“, сподели Кръстина Атанасова.

Радослав Атанасов, който е и помощник-треньор в националния отбор, коментира, че са имали леки притеснения заради контузията на Ангел.

„Заради това не рискувахме на по-големи тежести, особено в изхвърлянето, гледахме да се доближим максимално в първото упражнение до съперниците, защото знаехме, че второто упражнение то е наше и там ще ги размажем. Досега той беше в малката категория, неолимпийската, до 55 кг. Сега ще му е трудно за обработване на килограми за горна категория, по-бавно ще станат нещата с постижения, с по-големи резултати. Така че искаме да минем стъпка по стъпка по пътя за олимпиадата догодина. Ако не е тази олимпиада, другата задължително“, каза наставникът.

Ангел бе посрещнат като шампион официално в залата по щанги на ТСКРусе от министъра на спорта Красен Кралев, който обеща да съдейства и да се осигури финансиране за основен ремонт на залата.

„Момчетата заслужават, голям клуб сте, полагате усилия, като защитавате честта на България и България трябва да се погрижи за вас малко, не може така. Пак че в тези условия успявате да правите щангисти на световно ниво, само поздравления!“, заяви министър Кралев.

Президентът на клуба по щанги д-р Кирил Панайотов сподели, че спортът се развива не само в тази зала, а и по училищата, където има изградени и оборудвани помещения за трениране на вдигане на тежести. Той също изрази удовлетворението си от успеха на Ангел Русев, който е една от най-големите надежди в българските щанги.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!