BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ако всички документи, съхранявани в Държавния архив в Русе, бъдат подредени един до друг, то общата им дължина ще бъде 3 километра

Заместник областният управител Валентин Колев поздрави служителите на Държавен архив – Русе по случай днешния им професионален празник. Той благодари за отправената покана и изрази удовлетворението си от възможността да присъства на събитието.

„Отнасям се с изключително уважение към труда на г-жа Маринова и целия екип, защото имам непосредствени впечатления от ентусиазма, енергията и отдадеността, с която те упражняват тази професия! Те правят всичко за това възможно най-много исторически факти да добият гражданственост и да имат официален характер, така че русенци, а и не само те да могат да се запознаят с тях! Това е едно наистина голямо дело! Лично аз считам, че най-истинската история е тази, която е в паметта на нашите предци и в написаното от тях, затова защото официалната историография, като че ли понякога се отклонява от реалностите, които са били! Затова казвам, че най-истинското е това, което е било в паметта и отразеното от нашите предци, а то се съхранява в архивите! Да, всички от Държавния архив в Русе трябва да се гордеят, защото притежават много богат фондов материал! Убеден съм, че колективът ще продължи да работи със същия ентусиазъм, с който и сега и смятам, че наистина може да се гордеят с това, което притежават и начина, по които се отнасят към документите, които съхраняват, обработват и предоставят на гражданите!“ заяви още Колев.

По време на инициативата беше представена и новоиздадената книга на г-жа Виолета Радева „Гласове изпод леда“, като беше посочено, че тя е един от фондообразователите на Държавния архив в Русе. Книгата беше представена от г-жа Нели Пигуелва.

Също така заместник областният управител подчерта, че от няколко години Областна администрация е ангажирана с търсенето на нови помещения за съхраняване на намиращите се в Държавния архив документи.

„Съжалявам, че към момента държавата не разполага с подходящо помещение, което да е нейна собственост и да може да предостави за тази цел. Не спираме да преценяваме възможностите и при наличие на такава ще го направим!“ допълни още той.

Не бяха пропуснати и някои интересни факти, като това че общият обем на фондовете в Държавния архив в Русе е близо 3000, а ако всички документи бъдат наредени в последователност един до друг, то тяхната обща дължина е 3 км.

Сред гостите на събитието бяха още заместник-ректорът на Русенския университет по развитие, координация и продължаващо обучение проф. д-р Пламен Даскалов, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, представители на българско-немското дружество и множество общественици. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!