Facebook

50 нови случая на туберкулоза в Русе

Трима души са починали от туберкулоза през тази година в Русе.

Досега са открити около 50 нови случая, съобщи д-р Димитър Лазаров – главен експерт в Регионална здравна инспекция – Русе, цитиран от БГНЕС.

Най-уязвимите групи са лицата с намалена имунна система, по-точно носителите на човешки имунодефицитен вирус – ХИВ, т.е. който причинява СПИН и според данни на СЗО 9% от починалите са носители на СПИН”, добави д-р Лазаров.

Туберкулозата е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

До 13 декември в Тубдиспансера се провеждат консултации за риска от туберкулозата. Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на това все още социално значимо заболяване.

В сравнение с миналата година, се забелязва ръст в броя на откритите случаи на туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение и профилактика на пневмо фтизиатричните заболявания в Русе.

По данни на Световната здравна организация туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европа.

През 2018 година 1,5 милиона души са починали от туберкулоза в световен мащаб. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!