BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

24-каратово злато от Германия покрива купола на Пантеона в Русе

Кубето на костницата се позлатява за втори път

Злато от 23,75 карата покрива купола на Пантеона на възрожденците в Русе. Кубето на костницата се позлатява за втори път като част от строително-реставрационните дейности, извършвани по мащабен трансграничен европроект.

Общо 155 квадратни метра са покрити с благородния метал, поясни пред „Монитор“ техническият ръководител на обекта Манол Георгиев. След допитване до консултант изпълнителят е избрал германска фирма – производител на листово злато.

Полагането му върху купола е отнело повече от месец. Позлатата е извършена от шестима души – две жени реставраторки и четирима алпинисти, като дневно са работели по двама-трима от тях. Установена е връзка с русенец, който е присъствал на дейностите при първото позлатяване на кубето. Той е дал ценни съвети за залепянето на листчетата от благороден метал.

Каза ни, че повърхността трябва да е идеално гладка, без прашинка по нея, особено при ръбчетата, за да прилепне добре материалът върху медната ламарина. На ден се покриваше със злато не повече от 5-6 квадратни метра от купола“, обясни Георгиев.

От средата на миналата година в националния храм-костница се извършва основен ремонт. По-голямата част от дейностите вече са приключили – подменена е фасадната облицовка, направена е нова хидроизолация, художествено осветление отвън, хълмът е затревен и е монтирана нова поливна система. Вътре е оформен експозиционен коридор, почистени са буквите, с които са изписани имената на над 400 радетели на Българското Възраждане, почистени са гробовете на националните ни герои, извършен е ремонт на стените, работено е и по аварийния изход.

Предстои да се инсталира модерна мултимедийната техника във вътрешното пространство. В проекта не е предвидено видеонаблюдение, но то ще се постави допълнително. Едва след приключването на тези дейности, обновеният исторически обект ще бъде отворен за посетители.

В Пантеона на възрожденците са положени костите на Любен Каравелов, Баба Тонка, съпругът ѝ Тихо и техните синове и дъщери, Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Панайот Хитов, Панайот Волов, Георги Икономов и други наши национални герои. Техните останки са преместени от близкото възрожденско гробище, което сега е парк, и от други места и са събрани в Пантеона. Храмът-костница е открит през 1978 г. по случай 100-годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!