BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

2000 русенци празнуват имен ден на Свети Валентин

Историята разказва, че името на празника идва от християнски мъченици на име Валентин.

В ранните списъци на светците фигурират поне трима светци и мъченици с името Валентин, чествани на 14 февруари.

Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския свещеник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г. Официално празникът се чества от 496 г., когато папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му.

Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. През XIV век на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки. Предлагаме ви три легенди, свързани с Деня на влюбените – Свети Валентин:

Осъденият на смърт Валентин, влюбен в дъщерята на тъмничаря си

Една от версиите на историята за Деня на Свети Валентин разказва, че Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря си. Малко преди часа, определен за смъртта му, той ѝ изпратил бележка и я подписал „от твоя Валентин„. Той обаче останал жив и тези, които знаели за това, разпространили приказката.

Обезглавеният епископ Валентин

Друга легенда разказва, че Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че необвързаните са по-добри войници. Епископ Валентин се противопоставил на този закон и провеждал тайно сватбени церемонии. Заради това бил хвърлен в затвора и след това екзекутиран по заповед на Императора на 14 февруари.

Писмо в кутия

Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишат писмо и го хвърлят в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг.

По традиция на този ден влюбените празнуват любовта си с подаръци, балони, цветя, романтични вечери.

Близо 2000 са русенците, които ще празнуват имен ден на 14 февруари, Деня на влюбените.

Това показва справка в отдел „Гражданско състояние“ на Община Русе. От тях с името Валентин са 1245, 596 дами са наречени Валентина, 114 носят името Валя, а двама са кръстени Вальо.

Честит имен ден на всички именици!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!