BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шофьор от Русе „изгоря“ заради фалшив антифриз

Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе.

Има случаи, в които са подменени някои от съставките на продукта, но има и имитации, които увреждат двигателите на автомобилите.

В един от русенските автосервизи откриваме Светлозар Русев, който е шофьор от 40 години. Заради некачествен антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт, предава БНТ.

„От известно време колата ми няма парно и вчера пред гаража долу имаше локва“, каза пострадалият шофьор Светлозар Русев.

„Протекло е съединението на водната помпа. За нас очевидно антифризът не е подходящ. Водачите често подценяват избора на охладителната течност“, каза Минчо Минчев – управител на сервиз. 

Веселин Венков произвежда антифриз от 18 години. Казва, че е виждал всякакви имитации на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да поставят отработен глицерин, който е отпадък от производството на биодизел. Добавят и спирт, който създава впечатление, че така наречения антифриз не замръзва.

„Хората си мислят, че единствената функция на антифриза е да не замръзва, но той има още други свойства, които трябва да се спазват – да смазва, да предпазва от корозия металните части, месинговите, алуминиевите“, каза Веселин Венков.

Антифризът подлежи на стриктни лабораторни анализи.

Анелия Минова – лаборант: „Ако не отговаря на тези показатели, тогава може да се получи ръжда по металните части на двигателя, да се разложат каучуковите части и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира.“

Често нелоялните производители добавят в продукцията си и специални химикали, които могат да заблудят дори измервателните уреди, които установят качеството на антифриза. Така откриването на фалшивия продукт става още по-трудно. Затова, според специалистите,трябва да се следи цвета на антифриза.

Веселин Венков: Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води дефакто до корозия на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя.

Производителите съветват да купуваме антифриз само от магазини, които притежават сертификат за качество.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!