BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Три къщи за гости в Русенско ще връщат взетите пари

Три от осемте къщи за гости, изградени в Русенско с финансиране от Програмата за развитие на селските райони в периода 2007-2013 г., ще трябва да върнат всички средства.

Това става ясно от публикувания на сайта на ДФ „Земеделие“ Предварителен списък на бенефициерите, на които към 15.11.2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкция, пише Утро.

Най-сериозно изглежда нарушението на ЕТ „Биогло-Бахтие Ахмедова“, която е получила 339 501.69 лв. за изграждане на База за селски туризъм в Глоджево. Интересното име там не е на собственика Бахтие Илиязова Ахмедова, а на прокуриста Недим Хаджинедим Генджев – син на бившия главен мюфтия Недим Генджев. От данните в информационната система „Апис“ не личи едноличният търговец да развива някаква дейност. Фирмата няма публикувани финансови отчети, а дълги години осигурява само един човек. Едва през тази година, когато гръмна скандалът с къщите за гости, служителите се увеличават на трима. Бахтие Ахмедова няма друг бизнес, но преди няколко години е прехвърлила на Генджев друга фирма – „Сън Енерджи Проджект 2009“. Дали дамата е истински собственик или просто бушон, който да изгори вместо действителния, на този етап не може да се каже. 

Това не е първото появяване на името на Генджев-син в спорни имотни сюжети. През 1997 г., след свалянето на Недим Генджев-старши от поста главен мюфтия, той изненадващо се оказа наемател на хотел „Балкан“ по договор, подписан с баща му. Мюсюлманското настоятелство успя да си го върне чак през 2007 г., като междувременно заяви, че дотогава 10 години приходите от имота са отивали в джобовете на Генджеви. През 2006 г. Генджев-младши бе обвинен от Главното мюфтийство, че с неистински документ от баща си е изтеглил на два пъти 645 000 лева и 120 000 щатски долара. Докато законът още нищеше дали това е престъпление, или не, Генджев-син бе назначен за член на Комисията за финансов надзор, което скандализира инвестиционните среди. Но финансите явно му се отдават, тъй като той има участие в редица фирми, които се занимават не само с туризъм, но и с търговия с автомобили, производство на части и др. 

Евросубсидията от 58 592.19 лв. ще трябва да връща „Слънчево Алби“ ЕООД. Дружеството е получило средствата за ремонт и модернизация на къща за гости „Вила Слънчево“ в Писанец. Собственик на това дружество е Детелина Димитрова Драгиева, а управител – Ангел Иванов Ангелов. 

Третата санкционирана фирма е „Натура Дивина“ ЕООД, получила 98 058.94 лв. за изграждане на „Каза Дивина“ – място за отдих и презареждане /селски туризъм, включително-организиране на туристически атракции (напр. посещения до забележителности, излети, преживявания). Неин собственик и управител е Добрин Момчилов Добрев. 

Този списък с нарушители, оповестен от ДФ „Земеделие“, е предварителен, така че в него могат да лъснат и други. От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., към момента са обработени резултатите за 276. По тях са открити 253 производства, така че в над 90% от случаите са намерени нарушения. 

Общата стойност на санкциите е за 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента, са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции, съобщават от фонда.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения са за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!