BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трети случай на КОВИД-19 в Центъра за настаняване на лица с психични разстройства „Райна Гатева“

 Нов – трети случай – има и в Центъра за настаняване на лица с психични разстройства „Райна Гатева“

75-годишният мъж, който е с положителен PСR тест, е изолиран в отделна стая на друг етаж, уточнява БНТ. 

„За него се грижи персонал, който влиза съгласно изискванията – маски, шлемове, ръкавици, защитно облекло. Ограничен е броят на хората, които влизат при него“, каза Катя Петрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Община Русе.

Състоянието на заразените медицински сестри е добро. Те са под домашна карантина. Имали са леки симптоми от кашлица и температура. Доставчик на социалната услуга в социалното заведение е Центърът за психично здраве.

„И допълнителния персонал, който работи при нас и който е имал контакт със служителите на „Райна Гатева„, допълнително се изследва днеска. В момента правим екипи, т.е. ще работят едните смени, а допълнително ще имаме бекап екипи, които ще се включват през нощта. Няма напрежение, няма притеснение“, каза д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здраве – Русе.

Свижданията в Център „Райна Гатева“ са ограничени. На всеки два часа се извършва дезинфекция на помещенията. А от община Русе, която вече има опит в борбата с разпространението на вируса в дом „Възраждане“, имат план за действие при усложняване на ситуацията.

„Имаме готовност и с други бази, в които можем да изведем потребителите. Важното в случая е да се спазват мерките. Спазват ли се, ще ограничим разпространението“, каза Катя Петрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване – Община Русе„.

Трите положителни PCR теста в център „Райна Гатева“ са излезли след задължителното изследване, което се прави във всички социални институции по разпореждане на здравния министър. Така са открити и 5-мата заразени с COVID-19 в Центъра за настаняване от смесен тип на деца и младежи с увреждания „Розовата къща“. С коронавирус там са двама души от персонала и трима потребители.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!