BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спазват ли се мерките срещу COVID-19 в училищните автобуси?

На фона на увеличаващия се брой заразени с коронавирус, децата от малките населени места продължават масово да се превозват с училищни автобуси

За да пътуват безопасно, във всеки автобус присъства по един учител, който следи децата да носят маски, да спазват дистанция, а седалките и дръжките да са дезинфекцирани, разкрива БНТ.

В основно училище „Иван Вазов“ в Русе всеки ден в 7:30 ч. с автобус пристигат децата от близкото село Басарбово. Вечер след 18 ч. превозът ги връща обратно, като ги оставя на няколко спирки в населеното място.

Цветина Иванова, учител в ОУ „Иван Вазов“-Русе: „Проверяваме списъка, който ни е зададен, за пътуващите до Басарбово и съблюдаваме всички меркидезинфекция и носене на маска в автобуса, както и поставяне на задължителен колан“.

Пламен Радев, шофьор на училищен автобус: „Децата си имат пулверизатор, дето си дезинфекцират ръцете. Има препарати за повърхности, препарати за ръце“.

100 деца от близките села пътуват всеки ден до училището в Симитли. Превозват се с 5 училищни автобуса.

Борислав Дафков – заместник-директор на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“-Симитли: „Разпределени са по график, който график е съобразен с натовареността – да няма струпване в автобусите, да няма правостоящи с оглед на мерките срещу COVID-19, докарват се на етапи“.

Всеки автобус прави по 6 курса на ден, като преди това се почиства и дезинфекцира.

Емил Кълбов – шофьор на училищен автобус: „Преди всеки курс има задължително дезинфекциране и децата предупреждаваме задължително с маска вътре.

– Децата едно до друго ли седят?

– Не. Почти през седалка. Но когато се наложи, 2 деца ако се сместят най-много 1 до 1 и това е. Другото е през седалка.“

Директорите на учебните заведения всеки ден проверяват дали в автобусите се спазват противоепидемичните мерки. Засега нарушения – няма.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!