BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Свинекомплексът в Бръшлен ще получи нови животни

Нови животни ще получат във втория засегнат от Африканската чума свинекомплекс в Русенско.

Нови животни ще получат във втория засегнат от болестта Африканска чума свинекомплекс в Русенска област. Това съобщи в Русе на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия д-р Николай Ненов, който е началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните.

Той уточни, че това е индустриалната ферма в село Бръшлен, в която преди около пет месеца бяха умъртвени по хуманен начин 41 000 прасета. Населването ще е с т.нар. сентинелни животни, които ще бъдат наблюдавани, и след известен период от време – изследвани за наличие на вируса. Ако не се установят положителни проби, населването с нови животни може да продължи.

Свинекомплексът в село Голямо Враново, който също бе един от засегнатите, зареди първи в областта със сентинелни животни – още към края на ноември миналата година. Д-р Ненов поясни, че резултатите от пробите са отрицателни и вземането на още животни във фермата ще продължи.

На заседанието стана ясно също, че няма установени нови случаи на болестта в Русенска област нито при диви свине, нито в свинекомплексите, които останаха незасегнати през миналата година и продължиха да работят. Проверки ще има в лични стопанства, за да се установи дали са взети прасета за отглеждане.

Болестта Африканска чума по свинете засегна през лятото на миналата година три големи индустриални ферми в Русенска област – в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Само в тях бяха умъртвени по хуманен начин над 85 хиляди прасета.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!