BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Свинекомплексите в Русенско не могат да намерят нови прасета

Заради недостига на прасета в цяла Европа русенските свинекомплекси, които бяха засегнати от Африканската чума, не могат да намерят животни, за да възстановят производството си.

От свинекомлекса в село Голямо Враново не са доволни от компенсацията, предвидена от държавата. Те ще получат седем и половина милиона лева, но според тях са умъртвили животни за два пъти по-голяма сума, предава БНТ.

Най-рано през април от свинекомплекса в село Голямо Враново смятат, че ще могат отново да отглеждат прасета. В момента там се прави втора дезинфекция, предстоят ремонти, ще преустроят и производството си. Заради разпространението на африканската чума в световен мащаб обаче не могат да намерят прасета.

Д-р Миленка Димитрова, главен изп. директор на свинекомплекса в Голямо Враново: Голямо е търсенето на прасета за Китай, за Русия, за други части на света и свободни прасета за зареждане няма. Ще имаме среща със специалисти, които ни предлагат прасета от Чехия, но ни се предлага такава кръстоска, която за нас е на този етап неприемлива.

Ръководството на свинекомплекса настоява и за промяна на европейските директиви по отношение на африканската чума. Поканили са испански специалисти, които да се погрижат за биосигурността в свинефермата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!