BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенски пианист ще изпълни всички унгарски рапсодии от Ференц Лист във Виена

На 15 ноември младият и талантлив български пианист Мартин Иванов, който от 10 години живее и развива успешна солистична кариера във Виена, ще зарадва отново своите почитатели с нов, интересен концертен проект.

Събитието е предизвестено уникално музикално преживяване, тъй като Мартин Иванов е подготвил програма, в която ще изпълни за първи път в Австрия всички 19 унгарски рапсодии от Ференц Лист в рамките само на една концертна вечер. Този оригинален по своя замисъл проект ще бъде представен в известния Музикален салон на “Bank Austria“ – красива барокова концертна зала в центъра на Виена, информира БНР.

Предстоящият рецитал на Мартин Иванов отново заявява широтата на неговите интереси и богати възможности като интерпретатор в клавирния репертоар – този път поемайки предизвикателството да изпълни виртуозните композиции на Ференц Лист – неговите изключително популярни унгарски рапсодии. Но Мартин Иванов има таланта и заявява решителността да осъществи тази своя мечта.

Роден в Русе през 1990 г., той е възпитаник на клавирната школа на своята майка Красимира Иванова, която е преподавател в Русенското музикално училище. По- късно младият пианист се дипломира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, където учи при проф. Олег Майсенберг, а от 2013 г. при проф. Стефан Владар. Следва поредица от впечатляващи изяви за Мартин Иванов: През 2016 г. той осъществява продължително концертно турне с 32 клавирни рецитала в Англия, Австрия, Германия и Унгария. Сред актуалните му гастроли са концерти в къщата музей на Ференц Лист в Будапеща и къщата на Бетовен в Бон. От 2017 г.

Мартин Иванов осъществява звукозаписни проекти с реномираната австрийска фирма „Gramola“ и за две години е издал три албума, като най-новият и четвърти поред е запис именно на целия цикъл унгарски рапсодии. По повод неговата звукозаписна дейност изданието NAXOS пише: “Мартин Иванов без съмнение е един от най-обещаващите млади пианисти. Преценявайки неговите качества, смятаме, че му предстои световна кариера.“

Паралелно със своите изяви като пианист, Мартин Иванов е и композитор. Сред написаните от него творби са пиеси за цигулка и пиано, 8 Музикални момента за пиано, Клавирно трио, посветено на известната австрийска формация “Eggner Trio“ и една оперета.

Мартин Иванов и неговата съпруга – цигуларката Мария Рамалчанова-Иванов са млади, талантливи, ентусиазирани, обменящи творческа енергия и идеи помежду си – през 2016 г. те създават културното сдружение “Kulturverein Amadeusite“, като една от дейностите е провеждане на “Workshop Vienna“.

За слушателите на предаването “Алегро виваче“ по “Хоризонт“ Мария Рамалчанова, която е и мениджър на Мартин Иванов, разказа подробности за предстоящия концерт на 15 ноември във Виена :

“Много ми е приятно да бъда част от това събитие и съм щастлива, че имаме възможност да организираме точно този проект, който е много специален. От 30 или 40 години подобен концерт не се е провеждал тук или поне не е регистриран в концертните регистри на Виена. Опитваме се да намерим информация кой е бил последния пианист, който си е възложил задачата да изпълни всички унгарски рапсодии на сцена в една вечер, но до този момент не срещаме отговор. Това ни ласкае и аз съм много щастлива, че Мартин ще може да представи на публиката изключително виртуозна програма, която е силова, но и за която се изисква много музикалност, много талант и много работа. Радваме се, че за пореден път събитието ще се състои в тази разкошна барокова зала. За пореден път ще се опитаме и да “разчупим“ атмосферата на концерта и да изненадаме нашата публика – пианото сега ще бъде поставено в центъра на залата, така че по-голяма част от зрителите да имат визуален контакт с изпълнителя. Като организатор на събитието съм щастлива, че този път нашият концерт е насочен и към специализирана публика – към присъствието на повече музикални критици, диригенти, хора, изключително свързани професионално с музиката, които да станат съпричастни на това събитие и да могат да оценят не само таланта и музикалността, но и в цялост уникалността на този проект. Мартин е изпълнител, който пише историята – твърдя го не защото е в моето обкръжение, но защото така сочат обективните факти.“

Пианистът Мартин Иванов също сподели вълнението си преди очакваното събитие и разказа за някои от предстоящите си изяви през следващите месеци:

“Проектът е особено специален за мен, тъй като аз съм израснал с много от тези произведения – от ранна детска възраст съм ги слушал в други интерпретации, а в музикалното училище ги изпълнявах самия аз. Сега, след една година много интензивна подготовка, съм щастлив да обявя, че успях да запиша всички рапсодии на компактдиск и това ще бъде моят четвърти албум, който е съвместна продукция с най-голямата музикална компания в Австрия. Концертът е важен за мен, тъй като не ми е известно тази програма и в този вид – всички рапсодии една след друга, да е представяна в рамките на една вечер. Да, те са записвани като цялостен цикъл, например от Дьорд Цифра или Лазар Берман, но не знам досега да са изпълнявани всички на концерт. Този проект е с изключителна техническа трудност, огромно предизвикателство е за мен и много се вълнувам. Това събитие е и повод да отбележа 10 години, откакто живея и развивам своята кариера във Виена. Някои от следващите ми изяви включват концерт в Златната зала на Музикферайн през март 2020 г., на който ще представя Клавирен концерт от Дворжак. Предстоят ми гастроли с оркестър в Германия и Дания. Едно от произведенията, които ми предстои да изпълня за първи път и с нетърпение очаквам, е Хорална фантазия за пиано, хор и оркестър от Бетовен.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!